Den australske regjering har stålsatt seg, og ingen vanlige tvistemekanismer fungerer.

Utenriksdepartementets pressetalsmann Karsten Klepsvik opplyser at det ikke har vært noen kontakt med regjeringen i Canberra siden natt til onsdag, da både statsminister Jens Stoltenberg og utenriksminister Thorbjørn Jagland umiddelbart reagerte på bordingen av containerskipet.

— Det er bare en vei ut av dette uføret, og det er at Australia følger sine soleklare konvensjonsforpliktelser og tar imot flyktningene. Det er det eneste rette og rimelige, sier Klepsvik.

Fra vondt til verre

Han mener at denne saken utvikler seg fra vondt til verre og sier at «her går alt galt, som kan gå galt». Utenriksdepartementet (UD) frykter at det vil skape en helt uakseptabel presedens, dersom Australia skal få løpe fra sitt ansvar på denne måten.

— Alle parter er tjent med at konvensjonene følges. Denne saken startet som en redningsaksjon, men etter hvert er både flyktningaspektet og den humanitære siden kommet sterkere fram. Men dette gjør åpenbart ikke noe inntrykk, sier Klepsvik.

De diplomatiske finformuleringene er nå skjøvet helt i bakgrunnen på norsk side, og UDs pressetalsmann sier han aldri har vært med på maken.

— Denne saken gikk i vranglås fra første stund. Nå blir den et nederlag for den australske regjering nesten uansett hva som skjer. Dette er en veldig uvanlig situasjon. Alle normale mekanismer for å løse slike saker viser seg ubrukbare. Det er trist å være vitne til dette, sier Klepsvik.

Mellommann

UD orienterte onsdag den internasjonale sjøfartsorganisasjonen IMO, FNs høykommissær for flyktninger og Det internasjonale Røde Kors om den fastlåste situasjonen.

Norge er ikke imot at en eller flere tredjeparter forsøker seg som mellommenn, og det var uformelle følere ute i den retning i Genève onsdag. Men uten respons fra Australia, rant det ut i sanden.

— Spørsmålet er om Australia vil kommunisere bedre med en tredjepart. Jeg har ingen tro på at det vil skje, sier en sliten Klepsvik som de siste døgnene har besvart hundrevis av telefonoppringninger fra inn- og utland.

Han er enig i rederiets vurdering om at dette ikke kan fortsette særlig mye lenger, men når argumenter, overtalelser og diplomatisk press ikke virker, er det ingen åpenbar vei ut av elendigheten.