Det bør være «en flokk og en gjeter», fastslo den nye paven da han henvendte seg til flere hundre tusen mennesker på Petersplassen og millioner av TV-seere verden over.

Kirken holder verdens fremtid i sine hender, fastslo paven, og fortsatte:

— Vær ikke redde, sa han til troende katolikker i sin preken, og gjentok dermed budskapet til sin forgjenger Johannes Paul II.

— Jeg er ikke alene. Med Guds hjelp behøver jeg ikke alene å bære det jeg i sannhet ikke ville være i stand til å bære alene, sa han videre.

Han beskrev videre pavegjerningen som «en enorm oppgave som i sannhet overskrider all menneskelig kapasitet».

En halv million

Pilegrimer og prester, presidenter og patriarker og flere hundre tusen andre var søndag på plass på Petersplassen i Roma for å oppleve innsettelsen av den nye paven. Opptil en halv million mennesker fylte plassen og gatene omkring for å følge den spesielle messen foran Peterskirken.

Den 78 år gamle paven mottok under seremonien symbolene på at han formelt begynner sitt virke i embetet.

Mange tyske katolikker har tatt turen til Roma for å følge innsettelsen av landsmannen Joseph Ratzinger, som er den første tyske paven på 480 år.

Verdensledere

Myndighetene har satt i verk svært strenge sikkerhetstiltak og blant annet er luftrommet over den italienske hovedstaden stengt under seremonien.

Til sammen var det ventet at 36 stats- og regjeringssjefer og 140 offisielle delegasjoner ville være til stede under messen. Frankrikes statsminister Jean-Pierre Raffarin, hans tyske kollega Gerhard Schröder og britiske dronning Elizabeths ektemann prins Philip skal være blant gjestene.

USAs president George W. Bush, som deltok i Johannes Paul IIs begravelse, sendte denne gang sin visepresident Dick Cheney til Roma.

Messen på Petersplassen blir holdt på latin og ventes å pågå i flere timer.

Pave Benedikt XVI ble sist tirsdag valgt til den 265. paven i rekken. Han etterfølger Johannes Paul II, som døde 2. april.

FOTO: REUTERS