– Dette er et viktig gjennombrudd i arbeidet for å besvare spørsmålet: Er vi alene, sier Michael Turner fra the National Science Foundation

– Denne planeten er den som ligner mest på Jorden av dem som er oppdaget så langt og enda viktigere: Oppdagelsen viser potensialet til en ny teknikk som kan brukes til å finne beboelige planeter, legger Turner til.

De siste ti årene har astronomer oppdaget mer enn 160 planeter som kretser rundt stjerner utenfor vårt solsystem. Flertallet av disse har vært gigantiske gassplaneter som Jupiter, hvor liv slik vi kjenner det, er utelukket.

Nå har imidlertid en internasjonal gruppe av astronomer oppdaget en planet med en masse som er rundt fem ganger større enn Jorden. Planeten ligger 28.000 lysår unna oss og kretser rundt en sollignende stjerne i Skytten, ikke langt unna midten av Melkeveien. Planeten har fått det lite velklingende navnet OGLE-2005-BLG-390Lb, og har trolig temperaturer ned mot minst 220 grader celsius.

Astronomene brukte en teknikk kalt mikrogravitasjonslinser da de oppdaget planeten. Albert Einstein forutså denne teknikken i 1912 og nå gir den altså resultater.

JORDEN: Kan det finnes en tvillingplanet der ute et sted? Nå har forskerne i hvert fall funnet en som ligner.
Arkiv