Rundt 65 kom til skade i angrepet lørdag ettermiddag, sa en talsmann for det irakiske forsvarsdepartementet. Tallet på omkomne varierte fra kilde til kilde, og en talsmann for innenriksdepartementet satte det lørdag kveld til 31.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters var det en tankbil med bensin som gikk i lufta da en sprengladning festet til bilen ble utløst. Imamen ved moskeen i Habbaniyah rettet nylig offentlig kritikk mot tilhengere av det islamistiske terrornettverket al-Qaida.

Angrep Tidligere lørdag ble åtte irakiske politifolk drept i et angrep nær flyplassen utenfor Bagdad. Opprørere gikk til angrep med automatgeværer og håndgranater, opplyste en talsmann for USAs militære styrker i Irak.

Øyenvitner fortalte at angriperne satt i to biler som kom kjørende i stor hastighet østfra. Åtte-ti mann hoppet ut av den forreste bilen, åpnet ild med geværene sine og kastet håndgranater, het det i en er kunngjøring fra de amerikanske styrkene lørdag.

De irakiske politistyrkene fikk etter kort tid hjelp av amerikanske soldater og fra luften. To av angriperne skal ha blitt drept i sammenstøtet, mens to politifolk ble sendt til sykehus for behandling, het det videre i kunngjøringen.

Protest Flere tusen sjiamuslimer demonstrerte lørdag i gatene i byen Najaf i protest mot at amerikanske soldater holdt tilbake sønnen til en sentral sjialeder i flere timer fredag. Ammar Hakim ble holdt tilbake i nesten 12 timer på en grenseovergang ved Iran.

Hans far Abdel-Aziz al-Hakim, leder Det øverste rådet for islamsk revolusjon i Irak (SCIRI), det dominerende partiet i statsminister Nuri al-Malikis regjering. Pågripelsen har skapt raseri blant sjiamuslimene i Irak, og USAs ambassadør var raskt ute og beklaget.

Massedemonstrasjoner mot krigen i Irak samlet lørdag mange tusen mennesker i London og den skotske storbyen Glasgow. Demonstrantene krevde at de britiske soldatene i Irak straks hentes hjem.