Operasjonen «Odyssey Dawn» («Odyssé morgengry») går i første omgang ut på å ødelegge flybaser ved flere libyske byer, melder kilder i det amerikanske forsvarsdepartementet til flere nyhetsmedier.

Flybaser ved hovedstaden Tripoli og byen Misrata er blant målene for angrepet, skriver Aftenposten.no.

Amerikanerne benytter blant annet 110 Tomahawk krysserraketter for å gjennomføre angrepet, som skal ha begynt rundt klokken halv ni lørdag kveld, norsk tid.

Rundt 20 mål skal ha blitt rammet, sier en talsmann for det amerikanske forsvarsdepartementet i 21.20-tiden.

Han la til at dette trolig er den første fasen i en mer omfattende militær operasjon, og at flere land deltar i angrepene.

Ingen amerikanske fly skal være i aksjon over Libya lørdag kveld, sier talsmannen.

Statlige libyske TV-kanaler melder om eksplosjoner i sivile områder, men de amerikanske forsvarskildene forsikrer at kun militære mål blir rammet.

Obama-tale

I en kort tale via mobiltelefon fra sin reise i Brasil bekreftet president Barack Obama i 21.15-tiden at angrepet var i gang.

— Vi svarer på ropene fra et truet folk. Dette var ikke vårt første valg. Så sent som i går ga vi Gadafi en mulighet til å inngå våpenhvile, sa Obama.

Han gjentok at USA ikke kommer til å sette inn bakkestyrker i Libya, og gjorde det klart at selv om USA fører an i angrepet lørdag kveld, er de amerikanske soldatene en del av en internasjonal koalisjon.

— Vi kan ikke stå stille og se på at en tyrann forteller sitt folk at det ikke vil være noen nåde, sa Obama.

USA i førersetet

Toppledere verden over samlet seg i Paris lørdag formiddag for å bli enige om hvordan angrepet på Gadafis styrker skulle gjennomføres. USAs utenriksminister Hillary Clinton ga da inntrykk av at USA ikke ville sitte i førersetet.

Likevel er det USA som leder an i det første store angrepet på libyske militærinstallasjoner.