Det sier statsminister Jens Stoltenberg.

Statsministeren fikk en halvtimes samtale med den russiske presidenten i går ettermiddag, helt på tampen av Putins besøk i den finske hovedstaden.

Samtalene dreide seg om olje, gass og fisk. Og til tross for skuffelsen over at Hydro og Statoil ikke blir partnere i utviklingen av verdens største gassfelt til havs, Shtokman-feltet:

— Putin var veldig positiv til at norske selskaper deltar, både til havs og på land selv om de ikke blir med på eiersiden. Det gjaldt både Shtokman og andre felt, sa Stoltenberg etter møtet, som han omtalte som «nyttig og hyggelig».

Håper på delelinje-løsning

Statsministeren sa at han hadde minnet Putin om at norske selskaper er verdensledende når det gjelder å utvikle gassfelt til havs og at Norge «tar til etterretning» at russerne vil beholde Shtokman for seg selv.

— Putin understreket at det var Gazproms beslutning, ikke noe den russiske regjeringen hadde bestemt, sa Stoltenberg.

De to diskuterte også fiskeforvaltning.

— Putin var tydelig på at vi må slå ned på kriminelt overfiske i Barentshavet, sa Stoltenberg.

Det 30 år gamle spørsmålet om delelinjen mellom Norge og Russland i Barentshavet var et annet tema. Linjen vil avgjøre råderetten over store havområder i nord, både for fisk, olje og gass.

— Han understreket viktigheten av å bli enige, sa Stoltenberg etter møtet. Han mener det er tegn til bevegelse i saken.

— Det skal være et forhandlingsmøte i desember. Men vi er ikke i mål.

Lot laksen ligge

Statsministeren mener signalene fra Russlands president er viktige.

— Det er ikke alltid lett å forstå hva som skjer i et annet land. Det vi vet, er at presidentembetet er et viktig embete i Russland, sa Stoltenberg med henvisning til uforutsigbarheten Russland med jevne mellomrom viser overfor omverdenen.

En sak Stoltenberg valgte å la ligge, var Russlands importforbud mot norsk laks. Russerne tillater for tiden import kun fra et knippe særskilt godkjente eksportører, deriblant Lerøy og Pan Fish.

Stoltenbergs begrunnelse for å la temaet ligge, var at Russland er på vei inn i Verdens handelsorganisasjon (WTO).

— Da vil vi også få klare, felles regler for eksport av norsk laks, sa Stoltenberg, som mener det ikke ligger an til en snarlig løsning av laksestriden.

EU-ledelsen glattet over

Stoltenberg kunne trøste seg med at samtalen hans var langt enklere enn EU-toppenes møte med presidenten noen timer tidligere.

Hovedpoenget med hele EU-Russland-toppmøtet forsvant da polakkene i siste liten la ned veto mot alle forhandlinger med Russland om en ny partnerskapsavtale. Forhandlingsstarten var tenkt som toppmøtets symbolske høydepunkt.

Både Putin, EU-kommisjonens president Jose Manuel Barroso og verten selv, statsminister Matti Vanhanen, prøvde så godt de kunne å glatte over fadesen.

— Vi er alle enige om at dette ikke var vår siste mulighet til å starte forhandlingene, sa statsminister Vanhanen etterpå.

Putin gjentok at importforbudet mot polsk kjøtt, som utløste den polske blokaden, kun handler om tekniske spørsmål som kan løses. På pressekonferansen unnet han seg også et spark til EUs manglende evne til å samle seg.

— Når alle EU-landene er enige, snakker EU med en stemme. Men når de er uenige, må vi forholde oss til hvert enkelt land, sa Putin.

<<NYTTIG OG HYGGELIG>>: Statsminister Jens Stoltenberg kunne trøste seg med at samtalen hans var langt enklere enn EU-toppenes møte med president Putin noen timer tidligere. FOTO: ANATOLY MALTSEV, AP
ANATOLY MALTSEV