Tripoli: En av to sveitsiske privatpersoner som har oppholdt seg i ambassaden i månedsvis i forbindelse med en strid mellom Sveits og Libya, forlot ambassaden frivillig mandag formiddag og ble straks kjørt bort av libyske tjenestemenn.

Forretningsmannen Rachid Hamdani ble senere meldt å være på vei ut av Libya og på vei mot Tunisia med bil, der han etter alt å dømme vil sette seg på et fly til Sveits. Hamdani er for en stund siden frikjent av en libysk domstol for anklagene som libyske myndigheter rettet mot ham.

Han vil forlate ambassaden og overgi seg frivillig

Advokat Salah Zahaf

Vil overgi seg

Også en annen sveitsisk forretningsmann, Max Goeldi, vil overgi seg til libyske myndigheter, ifølge hans advokat.

— Han vil forlate ambassaden og overgi seg frivillig, sier advokaten Salah Zahaf til nyhetsbyrået AFP.

Libya har stilt absolutt krav om at han forlater Sveits’ ambassade mandag innen klokken 12 lokal tid. Men da fristen utløp, befant han seg fortsatt i ambassaden.

Ber om amnesti

Advokat Salah Zahaf sier han venter at klienten hans blir brakt til Ain Zara-fengselet nær Tripoli. Han opplyser også at han på vegne av klienten vil be om amnesti.

Goeldi er av en libysk domstol dømt til fire måneders fengsel fordi han har vært lenger i landet enn visumet var gyldig, og fordi han angivelig har drevet ulovlig forretningsvirksomhet.

Dommen betraktes som en hevnaksjon etter at sveitsiske myndigheter grep inn mot sønnen til Libyas leder Muammar Gaddafi (bildet) i Sveits.