Tiltakene skal dempe kritikken mot okkupasjonsmakten.

Planene ble kunngjort av lederen for USAs sivile administrasjon i Irak, Paul Bremer, på en pressekonferanse i Washington onsdag.

I løpet av de neste 60 dagene skal USA blant annet pusse opp over 1.000 skoler, rekruttere og trene en bataljon til en ny irakisk hær, opprette en sivil forsvarsstyrke bestående av 7.000 irakere, samt drive den nyopprettede politiskolen i Bagdad.

USA skal også gjennomføre rettssaker ved en sentral domstol, samt starte arbeidet med å utdanne nye dommere. I samme periode skal irakere over hele landet få tilbake strømforsyningen.

Uavhengige medier

Tiltak for å få fart på økonomien planlegges også, i tillegg til å bistå det sivile irakiske styringsrådet i arbeidet med en ny grunnlov. USA planlegger også opprettelse av uavhengige nasjonale medier.

Informasjon

USA innser at de ikke har lyktes i å kommunisere sine planer til det irakiske folket.

— Vi må gjøre en mye bedre jobb når det gjelder informasjon til befolkningen, sa viseforsvarsminister Paul Wolfowitz onsdag. Han har nettopp vært på reise i Irak.

Ifølge Paul Bremer kommer hans budsjett på seks milliarder dollar for neste halvår til å sprekke. Men lederen for USAs sivile administrasjon i Irak sier han håper på økonomisk støtte fra den internasjonale giverkonferansen for Irak som skal holdes i oktober.

(NTB)