Ifølge den haitiske regjeringen vil gjenoppbyggingen etter det gigantiske jordskjelvet i januar koste minst 11,5 milliarder dollar.

Utkastet, som er utarbeidet med internasjonal hjelp, vil være rammeverket for diskusjonene på en stor giverkonferanse for Haiti i New York i slutten av mars.

Det går mye lenger enn de første vurderingene av behovet for hjelp som ble gjort kort tid etter skjelvet. Planen, som kalles Preliminary Damage and Needs Assessment (PDNA), tar for seg de massive utfordringene Haiti står overfor for å bli en fullt ut fungerende nasjon.

222.570 døde

— Dette er en prosess. Dette er ikke et endelig dokument. Den beskriver en visjon som kommer til å bli kontinuerlig utviklet før vi når fram til en sluttversjon, sier Haitis turistminister Patrick Delatour.

Planen blir lagt fram over to måneder etter jordskjelvet, som 12. januar raserte store deler av hovedstaden Port-au-Prince og byer og landsbyer i nærheten. 222.570 mennesker mistet livet, ifølge PDNA-utkastet.

250 haitiske og internasjonale eksperter har utarbeidet gjenoppbyggingsplanen. Jordskjelvet med en styrke på 7 forårsaket skader for 7,9 milliarder dollar, noe som tilsvarer 120 prosent av Haitis bruttonasjonalprodukt.

- Andre vekstsentre

Turistminister Delatour understreker at kostnadene på 11,5 milliarder er et omtrentlig beløp, utarbeidet av eksperter fra Verdensbanken og FN, og at anslagene på de totale kostnadene av gjenoppbyggingen varierer fra 8 til 14 milliarder dollar.

Et av punktene i utkastet er gjenoppbygging og utvikling i andre områder av landet enn den overfylte hovedstaden Port-au-Prince.

— Etter jordskjelvet har over en halv million mennesker flyttet til andre byer. Denne forflytningen representerer en mulighet til å skape andre vekstsentre, heter det i planen.

Strengere regler

Det viktigste på kort sikt er å hjelpe de mange husløse foran regntiden som begynner neste måned. Rundt 1,3 millioner haitiere mistet hjemmene sine i jordskjelvet, og om lag 218.000 lever nå i leire i Port-au-Prince, i fare for å bli rammet av oversvømmelser og jordskred.

Myndighetene i Haiti peker også på behovet for strengere regler for oppføring av bygninger. Dårlig byggestandard er hovedårsaken til at så mange mistet livet i skjelvet. I tillegg skal det etableres bedre systemer for katastrofealarm og evakuering.