KLAUS JUSTSEN

Med en klar seier i primærvalget i Wisconsin kan senator Kerry tvinge flere av sine demokratiske rivaler ut av oppgjøret og reelt sette punktum for den interne kampen om å bli partiets presidentkandidat.

Etter to overbevisende seirer i lørdagens partimøter i Nevada og Washington D.C. har Kerry alle sjanser til å øke sitt allerede overbevisende forsprang i den nordlige industristaten.

Viktige Wisconsin

Mens det bare ble fordelt 40 valgmenn i lørdagens to oppgjør, står det i morgen 72 på spill. En seier vil bringe senatoren fra Massachusetts et godt stykke over de første 600 av de 2161 som er nødvendig for å sikre seg nominasjonen på partikonventet.

Det er mulig å nå den grensen allerede 2. mars, når ti stater bl.a. gigantene California, New York og Ohio stemmer på den såkalte super-tirsdagen.

Både John Edwards og Howard Dean står fast på at de med en overraskelse i Wisconsin kan snu opp ned på alle spådommer. Ingenting tyder imidlertid på at en slik overraskelse er på gang. Flere målinger gir John Kerry et forsprang på 40 prosentpoeng i forhold til de to som er eneste seriøse rivaler etter at Wesley Clark i forrige uke trakk seg.

I Nevada fikk John Kerry 62 prosent av stemmene, mens han i Washington erobret 46 prosent. I begge oppgjørene, som de hadde gitt opp på forhånd, måtte Dean og Edwards nøye seg med 17 og 10 prosent.

Bush frykter Kerry

Voldsomme angrep fra Det hvite hus bekrefter at man her nå tar det for gitt at John Kerry blir motstanderen i november. Angrepene antyder samtidig at valgkampen blir både lang og hardhendt.

Et første forsøk på å fremstille John Kerry som en hykler, fordi han i sine 20 år i Senatet har tatt imot betydelige bidrag fra innflytelsesrike interessegrupper, truer imidlertid med å gi bakslag. Kerry kan straks slå igjen med en påvisning av at George W. Bush bare i år fra de samme gruppene har mottatt mye mer enn han fikk i løpet av 20 år.

BEFESTER: Senator John Kerry befester sin posisjon som favoritt til å bli George W. Bushs utfordrer.
REUTERS