Selgeren, Fred. Olsen, kunne håve inn rundt 176 millioner kroner på auksjonen. Alle de åtte bildene som var lagt ut for salg, ble solgt. Bildene gikk over prisvurderingen.

«Selvportrett med tofarget bakgrunn» ble solgt for 3,2 millioner pund, «Bølgen» oppnådde en pris på 1,4 millioner pund, «Badende menn» 450.000 pund, «Hester» 1,1 millioner pund, «Ingeborg ved fjorden» 580.000 pund, «Generasjoner» 1,3 millioner pund og «Selvportrett med spanskesyke» 1,5 millioner pund.

Den forrige Munch-rekorden er nesten ti år gammel da «Pikene på broen» ble solgt for rundt 45 millioner kroner, også hos Sotheby’s.

«Omfavnelse på stranden» skal ifølge kunstekspertene en kort tid ha vært i Herman Gørings eie.

— Kjempebra - Kjempebra, meget gledelig, kommenterer kunsthandler Knut Forsberg hos Blomqvist Kunsthandel overfor NTB.

Han vet ikke hvem som kjøpte bildene og kan derfor ikke si om noen av dem havnet på norske hender.

Ifølge kunstkjennere utvikler det seg to nye hovedmarkeder for den mest verdifulle kunsten: Russland og Sørøst-Asia.

— Det kunne ikke gått så veldig mye bedre. Auksjonen var en klar bekreftelse på at det går den rette veien, sier Forsberg.

Forsberg var til stede under auksjonen, men satt ikke inne i selve auksjonslokalet. Der var det bare plass til kjøpere. Han sier at interessen for Munch-bildene var stor, og at det var opp til fem budgivere på ett bilde.

Kanskje i Norge Harald Enerud ved Galleri Kaare Berntsen er også svært fornøyd med prisene som var høyere enn han hadde ventet. Selv fikk han ingen tilslag for sine klienter, men tror ut fra hva han observerte i salen at noen av bildene kan komme tilbake til Norge.

Det er et sunnhetstegn at de beste går høyt, men også at de mindre kjente går bra. Det viser at det er mye penger i markedet, sier Enerud.

Bildene som ble solgt tirsdag kveld, er en del av Fred Olsens far Thomas Olsens store samling. Bildene førte til krangel mellom de to brødrene Fred og Petter Olsen. Striden endte i retten som avgjorde at de fleste bildene fra farens samling skulle tilfalle Petter Olsen.

Ved auksjonen solgte Fred. Olsen åtte av de tolv bildene han har i sin samling.