– Jeg så videoen, og jeg ble skamfull. Slik arroganse og brutalitet kan ikke tolereres, sa Olmert på sitt ukentlige møte med regjeringen, ifølge det israelske nettstedet Yet news.

Videoen viser en kvinnelig israelsk bosetter som trakasserer og roper skjellsord til en palestinsk kvinne. Den unge bosetteren kaller palestineren «sharmuta» (hore) gjentatte ganger, mens en israelsk soldat bare står og ser på.

– Skammelig

– En situasjon der en ung, jødisk kvinne bruker slike ord overfor en palestiner er ganske enkelt skammelig. Jeg synes det er forferdelig at en soldat var til stede uten å gripe inn, sa Olmert.

Israels sikkerhetsminister Avi Dichter sier at episoden nå blir etterforsket.

Den israelske menneskerettsorganisasjon B’Tselem, som offentliggjorde videobildene denne uka, har understreket at dette ikke er noe isolert tilfelle. Organisasjonen slår fast at mange av angrepene mot palestinere i Hebron finner sted foran øynene på israelske soldater.

– Ikke noe nytt

Lederen for de internasjonale TIPH-observatørene i Hebron, mangeårige Kripos-leder Arne Huuse, slutter seg til kritikken.

– Den verbale trakasseringen vi ser i denne filmen, er ikke noe nytt. Et stort antall av våre rapporter dreier seg om israelske innbyggere som er voldelige og trakasserer Hebrons palestinske innbyggere, sier Huuse til NTB.

Noen få hundre israelske bosettere har slått seg ned i sentrum av Hebron, en by med 120.000 palestinske innbyggere.

TIPH-observatørene forteller hvordan bosetterne systematisk forsøker å fordrive palestinerne, ved gå løs på butikker og boliger, ved å kaste steiner og flasker og rope trusler og ukvemsord.