Krigen var basert på manglende dømmekraft, kunnskap og planlegging, ifølge en offisiell israelsk rapport som ble lagt fram mandag.

Olmert får i rapporten hovedansvaret for at krigen ble innledet uten at det var satt klare mål for hva man ønsket å oppnå.

– Olmert gikk til krig uten en gjennomtenkt plan, og viste alvorlig svikt både når det gjaldt dømmekraft, ansvar og forsiktighetsregler, sa lederen for den regjeringsoppnevnte komiteen, Eliyahu Winograd, da rapporten ble lagt fram i Jerusalem.

En Hizbollah-leder sier at rapporten er en bekreftelse på Israels «historiske nederlag» under krigen i fjor sommer

– Denne rapporten gir bud om en ny fase hvor fienden vil fortsette turen nedover mens motstanden vil fortsette å bli sterkere, sa Nabil Qaouk, Hizbollah leder i Sør-Libanon.

– Blir sittende

Bare timer etter at Olmert mottok rapporten, ga han beskjed om at han vil fortsette som statsminister.

– Det ville ikke være riktig å gå av, og jeg har ingen intensjon om å gå av, sa Olmert. I stedet vil han arbeide for å gjennomføre rapportens konklusjoner, og vil sammenkalle regjeringen onsdag for å begynne arbeidet.

– Dette er en alvorlig og vanskelig rapport, sa Olmert, som innrømmer at det ble gjort feil.

Noen titalls demonstranter samlet seg utenfor Olmerts kontor mandag kveld og krevde at både Olmert og forsvarsminister Amir Peretz må gå av. Yossi Beilin, lederen for opposisjonspartiet Meretz, var blant demonstrantene.

– Peretz uerfaren

Også forsvarsminister Peretz får kraftig kritikk for sin håndtering av konflikten. Han omtales som så uerfaren at det svekket regjeringens evne til å hanskes med situasjonen.

Peretz var ikke klar over hvilken tilstand hæren var i, selv om han burde ha vært det, fremholder komiteen.

Tidligere forsvarssjef Dan Halutz får samtidig kritikk for å ha handlet «impulsivt» og for å ha gitt inntrykk av at hæren var mer forberedt på krig enn den var.

Olmert blir også kritisert for å ha basert seg for mye på rådene fra den daværende forsvarssjefen uten å søke råd fra andre. Komiteen krever imidlertid verken at han eller Peretz går av.

Upopulær

Det er ventet at rapporten vil gjøre Olmert enda mer upopulær blant velgerne. Allerede før rapporten ble lagt fram, scoret han svært dårlig på meningsmålingene.

Israel gikk til krig etter at Hizbollah kidnappet to israelske soldater ved grensen. Etter 34 dager trakk de israelske soldatene seg ut av Libanon uten at de hadde greid å få frigjort de to soldatene og uten å ha knekket Hizbollah. Israel fikk under krigen kraftig internasjonal kritikk for å ha bombet mål i sivile områder, slik at mange sivile liv gikk tapt.

Rapporten er kun foreløpig og handler om tiden rett før krigen og de fem første dagene. Den fullstendige rapporten kommer om et par måneder.