Da så godt som alle stemmene var telt opp onsdag morgen, var det klart at Kadima blir største parti med 28 av de 120 plassene i Israels nasjonalforsamling Knesset.

Det er en knappere seier enn de fleste hadde ventet, men Kadima vil likevel bli det ledende partiet i en ny koalisjonsregjering.

Arbeiderpartiet, som gjorde et godt valg og fikk 20 representanter i Knesset, er den mest nærliggende koalisjonspartneren. Arbeiderpartiet er klar for å delta i koalisjonsregjeringen, for å sikre at den arbeider for fred og sosial rettferdighet, sa Arbeiderpartiets leder Amir Peretz onsdag morgen.

Hvilke andre partier som blir med i koalisjonsregjeringen blir trolig avgjort i ymse politiske hestehandler de nærmeste dagene.

Faste grenser Olmert hadde på forhånd karakterisert valget som en folkeavstemning over sin plan om å fraflytte enkelte bosettinger på den Israel-okkuperte Vestbredden og fastsette endelige grenser for Israel, med eller uten palestinsk samtykke.

Den planen skal nå settes ut i livet. Dersom palestinerne ikke vil forhandle om grensefastsettingen, vil Israel søke støtte hos USA for å gjøre det på egen hånd, lovte Olmert i sin seierstale natt til onsdag.

Utfordringen blir nå å finne regjeringspartnere som vil støtte Kadimas plan.

En mulig koalisjonspartner kan være det nye pensjonistpartiet Gil, som overraskende fikk sju plasser. Venstreorienterte Meretz fikk fire plasser, men vil være skeptisk til en endelig løsning som ikke er resultat av forhandlinger med palestinerne.

Likud taper Valgets store taper ble det tradisjonelle høyrepartiet Likud, som bare fikk 9 prosent av stemmene og 11 plasser i Knesset. Tidligere statsminister i Israel Benjamin Netanyahu erkjente raskt nederlaget, men vil ikke gå av som Likud-leder, et verv som han tok over da tidligere statsminister Ariel Sharon brøt ut og dannet Kadima.

Likud måtte også se seg slått av det sterkt høyreorienterte partiet Yisrael Beitenu, som fikk 12 plasser, mens det ultra-ortodokse Shas-partiet ble det tredje største partiet med 13 plasser.

Bosetterpartiet Den nasjonale union fikk 9 representanter, mens Torah-alliansen av to ultraortodokse partier fikk seks.

Tre arabisk-dominerte partier fikk til sammen ti plasser.

Vestbredden Valget i Israel skjedde samme dag som den palestinske nasjonalforsamlingen godkjente sin nye Hamas-dominerte regjering. Hamas vil ikke godta et ensidig grensediktat fra Israel, sier påtroppende palestinsk statsminister Ismail Haniyeh.

– Min regjering vil forkaste en ensidig plan fra hvilken som helst israelsk regjering, sa Haniyeh sent tirsdag kveld, etter at valgdagsmålinger tydet på at Kadima blir det førende partiet i en ny israelsk koalisjonsregjering. (©NTB)

REUTERS