Den politiske krisen i Israel tilspisset seg onsdag da utenriksminister Tzipi Livni gjorde det klart at også hun ønsker at Olmert skal gå.

– Jeg sa til statsministeren at jeg synes at å gå av er det eneste riktige han kan gjøre nå, forklarte Livni etter å ha hatt et privat møte med Olmert. Selv ønsker hun å overta hans stilling som leder for Kadima-partiet.

Men ikke lenge etter kunne en talsmann opplyse at Olmert ikke har tenkt å følge rådet. Det hadde han også sagt klart ifra om på et møte med sine partifeller.

– Olmert sier han er i en personlig ukomfortabel posisjon, men at han ikke vil løpe fra sitt ansvar, og vil rette opp alle feil som er gjort, sier talsmannen.

Dermed ser det ut til at den politiske krisen i Israel kan trekke ut i langdrag. Statsministeren har vært utsatt for et massivt press etter at en rapport om krigen i Libanon i fjor sommer ble offentliggjort mandag. Her får Olmert skarp kritikk for planleggingen og gjennomføringen av de første dagene av krigen.

Utenriksminister Livni understreket at hun akter å fortsette i regjeringen for å sikre at de forestående endringene blir satt i verk. I tillegg til å være Kadima-medlem og utenriksminister er Livni også visestatsminister. Kritikken hennes av statsministeren veier dermed svært tungt.

Ikke nyvalg

Livni understreket at hun mener regjeringen vil kunne bli sittende, og at det ikke er nødvendig å skrive ut nyvalg. Israelsk valglov tillater regjeringspartier å bytte leder uten å miste makten.

Selv om presset på Olmert har vært økende siden rapporten ble lagt fram mandag, har han hele tiden insistert på at han ikke vil gå av.

– Jeg foreslår at de som ønsker å tjene på denne rapporten for å få politiske fortrinn, roer seg ned, sa Olmert tidligere på dagen før han ba folk tenke seg om to ganger før de prøver å utnytte den massive kritikken mot ham.

Stadig flere høytstående og innflytelsesrike politikere krever Olmerts avgang. Blant dem er Avigdor Yitzhaki, som er parlamentarisk leder for Kadima i Knesset, den israelske nasjonalforsamlingen. Han sa onsdag at Olmert ikke lenger har tillit, verken i Kadima eller i den israelske nasjon.

– Olmert bør gå, så Kadima kan fortsette sitt mandat, sa Yitzhaki, som deretter selv gikk av i protest mot statsministeren.

Også forsvarsminister Amir Peretz får sterk kritikk i rapporten, og mange spekulerer på om han kommer til å trekke seg snart.

Mangler tillit

I en ny meningsmåling offentliggjort i avisen Yediot Aharonot onsdag sier 65 prosent av israelerne at de vil at statsministeren går av umiddelbart, mens 25 prosent mener han bør bli sittende.

51 prosent av befolkningen ønsker også nyvalg. Bare 6 prosent av israelerne mener at Olmert er i stand til å utføre pliktene som statsminister. Flertallet i undersøkelsen mener Benjamin Netanyahu er den best egnede til å overta for Olmert i rollen som statsminister.

Israels utenriksminister Tzipi Livni sier hun har bedt statsminister Ehud Olmert om å gå av.
YOAV LEMMER, REUTERS