Hans etterfølger Tzipi Livni har allerede begynt på arbeidet med å sette sammen en ny koalisjon.

Under det ukentlige regjeringsmøtet søndag kunngjorde Olmert at han vil trekke seg som statsminister.

Olmert skulle levere sin avskjedssøknad til president Shimon Peres klokka 18.30 norsk tid søndag kveld, opplyste statsministerens kontor. Olmert vil bli sittende som fungerende statsminister til en ny regjering kommer på plass.

Hans etterfølger blir etter alle solemerker utenriksminister Tzipi Livni, som onsdag ble valgt som leder i regjeringspartiet Kadima.

Ny regjering

Det er ventet at Peres vil gi Tzipi Livni oppdraget med å danne en ny regjering når Olmert leverer sin avskjedssøknad, og hun vil da få seks uker på seg til å sette sammen en ny regjering.

– Jeg ønsker Tzipi Livni lykke til i arbeidet med å danne en ny regjering så raskt som mulig. Jeg vil stille meg til hennes disposisjon og hjelpe henne så godt jeg kan i arbeidet med å sette sammen regjeringen, sa Olmert søndag.

Olmert har vært under sterkt press på grunn av korrupsjonsanklager, og han hadde på forhånd lovet å gå av så snart Kadima fikk en ny leder. Det er fortsatt ikke avklart om Olmert vil bli tiltalt for korrupsjon.

Nyvalg

Hvis Livni ikke lykkes i å sette sammen en regjering innen fristen, vil de bli lyst ut nyvalg i Israel tidlig i 2009.

Meningsmålinger viser at det i dag er jevnt løp mellom sentrumspartiet Kadima og høyreorienterte opposisjonspartiet Likud, som er ledet av tidligere statsminister Benjamin Netanyahu.

Av frykt for å bli tvunget fra makta er verken Kadima eller de andre partiene i regjeringskoalisjonen interessert i å holde nyvalg.

Det er likevel usikkert om Livni vil få støtte av det ultraortodokse partiet Shas, og for å sanke ny støtte var Livni denne helgen i samtaler med lederne av to små politiske fraksjoner som står utenfor regjeringskoalisjonen.

Den sittende regjeringen har støtte fra 67 av de 120 representantene i nasjonalforsamlingen Knesset.

Tror du israelsk politikk vil forandre seg med Livni ved roret? Legg inn dine kommentarer under!

POOL