Mens verden venter på å få svar på spørsmålet om hvor skadet Israels hjerneslagrammede statsminister er når legene mandag skal forsøke å vekke ham fra koma, begynner brikkene å falle på plass om hvem som vil styre Sharons nystartede Kadima-parti i tiden framover.

En av kjempene i israelsk politikk, tidligere statsminister og fredsprisvinner Shimon Peres, sa søndag til CNN at nestleder Ehud Olmert er den som sannsynligvis skal lede partiet i framtida. Olmert har fungert som statsminister i Israel siden Sharon ble rammet av kraftig hjerneblødning onsdag.

– Svaret er helt klart ja, sa 82-årige Peres på spørsmål om Olmert skal lede partiet fram mot valget 28.mars.

Stiller for Kadima

Peres sier at han trolig vil stille på Kadimas liste, men at Olmert vil stille som partileder. Peres gikk over fra Arbeiderpartiet etter at Ariel Sharon stiftet Kadima i fjor.

Mandag skal legene gradvis begynne å fjerne narkosen som holder Sharon bevisstløs. Tilstanden til Israels statsminister var søndag noe bedre, men fortsatt kritisk.

– I morgen tidlig vil vi gradvis redusere styrken på anestesien. Deretter vil vi kunne vurdere hjernens nevrologiske funksjon, sa direktør ved Hadassah-sykehuset i Jerusalem Shlomo Mor-Yosef søndag ettermiddag.

Avgjørelsen ble tatt etter at leger enda en gang skannet Sharons hjerne søndag.

– Overlever

Kirurger ved Hadassah-sykehuset i Jerusalem sier at det er gode sjanser for at Sharon kommer til å overleve, men først når han våkner, vil de kunne fastslå om han er blitt varig skadet av den massive hjerneblødningen.

Det er ikke klart om statsministeren kommer til å få tilbake bevisstheten.

Tilstanden for Sharon var søndag morgen fortsatt kritisk, men stabil, opplyser en sykehustalsmann. Det er ikke meldt om endringer i tilstanden i løpet av natten.

Varige men

Medisinske eksperter er samstemte i sin konklusjon om at Sharon neppe vil være i stand til å fortsette med politikk. Nevrokirurgen Jose Cohen sier i klartekst at han er ferdig som statsminister:

– Han kommer ikke til å fortsette som statsminister, men kanskje han kommer til å være i stand til å forstå og å snakke, sier han i et intervju med Jerusalem Post søndag.

Kvelden før varslet han at det nærmet seg sannhetens øyeblikk for Sharon, og også da understreket han at Sharon neppe klarer seg uten varig men:

– Å si at det ikke vil oppstå kognitive problemer etter en slik alvorlig hendelse, er virkelighetsfjernt, sa Cohen.

Flere operasjoner

Sharon ble lagt inn på Hadassah-sykehuset etter et massivt slag onsdag kveld. Han er blitt operert flere ganger etter blødninger flere steder i hjernen.

77-årige Sharon har spilt en dominerende rolle i israelsk politikk de siste årene. Han er kjent som en handlekraftig mann, og mye av politikken har vært basert på Sharon personlig.

At Sharon ikke lenger kan spille en slik sentral rolle, er ventet å skape et vakuum i israelsk politikk, og det spekuleres nå på hvem som eventuelt vil kunne fylle dette tomrommet.