Olmert vil ha faste og sikre grenser innen 2010, og midt i valgkampen vakte Israels politiske leder oppsikt ved å legge fram sin politiske visjon om ensidig tilbaketrekking fra Vestbredden i løpet av de neste fire årene. Han håper tirsdagens valg skal gi ham mandat til gjennomføre forslaget.

Det blir i så fall fase to i et prosjekt som ble innledet av Ariel Sharon, og som innebar full tilbaketrekking fra Gazastripen. Nå tar Olmert også opp det ømtålige grensespørsmålet, men man bør unngå en ensidig israelsk beslutning i saken, fastslo han søndag.

– Vi bør først bli enige oss imellom om hvor grensene skal gå. Deretter bør vi ta opp saken i forhandlinger med verdenssamfunnet, sa den fungerende statsministeren i et intervju med israelsk kringkasting.

Olmerts tanker om tilbaketrekking er ikke populære blant bosetterne på Vestbredden. Men meningsmålinger viser at rundt 60 prosent av Israels befolkning støtter planene, og observatører mener tirsdagens valg langt på vei blir en folkeavstemning om tilbaketrekkingen.