Når enda en dag i beinhard kamp for det daglige brød er over, vil Jeffrey Ndoro gjerne slappe av med en halvliter. Og før president Robert Mugabe og hans regjering enda en gang strammet til, var øl ett av de få produktene det var forholdsvis lett å få tak i.

– Av alle ting i verden er det nå blitt vanskelig å få seg en øl. Nå begynner det virkelig å bli i meste laget, sier Ndoro. Han trøster seg med et glass mineralvann på stamkneipen Chelsea Pub i hovedstaden Harare.

Dyrt

Et glass whisky er ikke til å tenke på. Skulle slike edle dråper fra Skottland overhodet være å få tak i, koster det langt mer enn folk flest kan unne seg i et land der inflasjonen nå ifølge det internasjonale pengefondet IMF nærmer seg 100.000 prosent.

Øl og whisky kan folk alltids greie seg uten. For Zimbabwes hardt prøvede befolkning er det i lengden mye verre at prisstigningen på basisvarer som maismel, melk, sukker og kjøtt er helt ute av kontroll.

Men samtidig er det nå en gang slik at et glass pils eller to kan virke som smøremiddel, få alminnelige mennesker til å glemme hverdagsproblemene for en stakket stund og snakke om løst og fast over bordet på puben. Hvis det er øl å få kjøpt.

Sint

Utenlandsk kritikk mot manglende menneskerettigheter og finanspolitisk kaos har en tendens til å prelle av, men ølmangelen rokker ved troen på regjeringen. – Jeg har aldri hørt om noe sted i verden med rasjonering på øl, sier en sint mann som bare oppgir navnet Sam.

Regimet vil helst at folk skal snakke om noe annet. Derfor har de statskontrollerte mediene i Zimbabwe den siste tiden vist videoopptak og trykket bilder som skal vise en av Mugabes argeste kritikere, erkebiskopen av Bulawayo, i seng med en gift kvinne.

Ektemannen har saksøkt erkebiskop Pius Ncube ble krav om 20 milliarder Zimbabwe-dollar i erstatning. Og for at pengene skal være noe verdt, krever han erstatningen utbetalt i amerikansk valuta til den offisielle vekslingskursen, et beløp tilsvarende 7,6 millioner kroner.

STR