Fram til Murmansk planlegger man å bygge en minst 2.500 kilometer lang oljeledning for å forbinde den planlagte terminalen med eksisterende oljeledninger i den vestlige delen av Sibir.

Intensjonsavtalen mellom de fire selskapene Lukoil, Yukos, Sibneft og Tuymen ble offentliggjort onsdag. Ifølge en pressemelding fra Yukos regner selskapene med at gigantprosjektet vil kunne koste mellom 3,4 og 4,5 milliarder dollar (mellom 25 og 33 milliarder kroner).

Både terminalen i Murmansk og oljeledningen som skal føre fram til den, vil kunne stå ferdig i 2007, skriver den russiske nettavisen gazeta.ru.

Gazeta.ru skriver at prosjektet vil være åpent for deltakelse også fra andre oljeselskaper, som Norsk Hydro, men at de fire russiske selskapene foreløpig vil arbeide alene.

Miljøvernminister Børge Brende (H) sier til NRK at den norske beredskapen per i dag ikke er tilpasset de nye russiske planene.

— Regjeringen tar sikte på å utvide territorialgrensen fra fire til 12 nautiske mil for å få en sikrere seilingsled. Vi må også trappe opp varslingen og overvåkingen. Men hvis de store utbyggingene som russerne nå ta til orde for, blir en realitet, må det være en annen oljevernberedskap i Nord-Norge enn den vi har i dag. Det gjelder også på russisk side, sier Brende.

(NTB)