Joan Higgins eier og driver en dyrebutikk i Manchester, sammen med sønnen Mark. I juli i fjor ble hun tatt på fersken av en sivilkledd politispaner, da hun solgte en gullfisk til en 14-åring som var sendt inn i butikken av politiet.

Storbritannia vedtok i 2006 en ny og streng dyrevernlov som slår fast at det ikke er lov å selge gullfisk eller andre kjæledyr til noen under 16 år. Brudd på loven kan straffes med opptil ett års fengsel.

Takket være sin høye alder slapp Higgins fengselsstraff, men Trafford Magistrates Court i Manchester valgte i stedet å gi henne en solid bot og i tillegg utstyre henne med elektronisk fotlenke og gi henne portforbud etter mørkets frembrudd, skriver The Daily Telegraph.

Straffesaken mot Higgins har pågått i åtte måneder og har kostet britiske skattebetalere dyrt. Sønnen, som selv ble dømt til 120 dagers samfunnstjeneste og en bot på 6.800 kroner, vet knapt om han skal le eller gråte.

Mark Higgins beskriver rettssaken som «en farse» og viser til at moren nå vil gå glipp av sin ukentlige bingokveld. Fotlenken gjør at hun heller ikke kan sitte barnevakt for sitt nyfødte oldebarn, påpeker han.

Higgins kan heller ikke forstå at det var nødvendig av politiet å lokke moren i en slik felle, men en talsmann for domstolen er uenig.

— Bevisene som ligger til grunn for denne dommen viser tydelig at det er uansvarlig å selge dyr til dem som ikke er gamle nok til å ta seg av dem, sier Iain Veitch.

— Vi har mange ansvarlige dyrebutikker i kommunen, som sørger for at dyrene blir tatt godt vare på. La denne dommen være et budskap om at vi ikke akter å tolerere de som forårsaker unødvendig lidelse for dyrene, sier han.

Hva synes du om dommen? Si din mening her.

STRENG STRAFF: Salg av gullfisk til barn under 16 år straffes hardt i Storbritannia. ILLUSTRASJONSFOTO: Reuters/Scanpix
MORTEZA NIKOUBAZL