Parlamentarikeren David Kiumtai Too ble skutt og drept i Rift Valley nordvest for hovedstaden Nairobi torsdag formiddag. For bare tre dager siden ble Melitus Mugave Were skutt. Begge var medlem av Orange Democratic Movement (ODM).

Drapene utløste nye protestaksjoner og førte til at de pågående meklingsforsøkene om en fredelig løsning ble utsatt.

– Volden fortsetter og truer med å trappes opp til et katastrofalt nivå, uttalte FNs generalsekretær Ban Ki-moon på møtet i Den afrikanske union i Addis Ababa torsdag.

Flere steder ble det samme dag meldt om opptøyer der gjenger satte opp veisperringer og tente på hus. Mennesker flyktet flere steder til politistasjoner for å søke beskyttelse.

En plan

Opposisjonsleder Raila Odinga mener drapene er en del av en plan for å redusere opposisjonens flertall i nasjonalforsamlingene.

– Dette er del av en ondskapsfull plan for å svekke opposisjonen, sa generalsekretær for ODM, Anyang Nyongo på en pressekonferanse i Nairobi

Omstendighetene rundt drapet var imidlertid uklare.

Ifølge politiet ble Kiumtai Too drept som følge av et sjalusidrama.

– Kiumtai var sammen med en kvinne som er politibetjent. Kiumtai ble skutt av en annen politimann som er antatt å være kvinnens kjæreste. Også kvinnen ble skadet i episoden, opplyser en kilde i politiet.

Dette er ikke bekreftet fra annet hold.

Forhandlinger utsatt

Drapet på David Kiumtai Too førte til at forhandlingene mellom representanter for Kenyas president og for opposisjonen ble utsatt.

– Vi har utsatt møtet, men vi vil arbeide hele fredag slik at lederne kan ta fatt på sakene som haster, opplyste Kofi Annan.

Den tidligere generalsekretæren i FN er satt til å lede meklingen. Han har satt av fire uker til forhandlingene.