Mandag kveld samlet tusener av mennesker seg igjen til demonstrasjon mot president Aleksandr Lukasjenko, som ifølge offisielle resultater i helgen ble gjenvalgt med over 80 prosent av stemmene. Opposisjonsleder Aleksandr Milinkevitsj deltok på møtet på Oktoberplassen, hvor mange av de fremmøtte var unge mennesker.

— Det er kommet langt flere enn noen hadde spådd, fortalte generalsekretær Audun Rødningsby i Unge Venstre på telefon til NTB fra Hviterusslands hovedstad Minsk tidlig mandag kveld.

— Det er også mye mer uniformert politi å se, tilføyde han.

Første telt reist - Det er klart og fint vær, og de første teltene er reist, så det er tydelig at folk forbereder seg på å bli en stund, fortsatte Rødningsby.

— Demonstrantene har brukt dagen godt, de er bedre organisert og har blant annet et bedre høyttaleranlegg, sa han.

Opp til 4.000 mennesker deltok i mandagens demonstrasjon, noe som var langt færre enn dagen før.

Aleksandr Milinkevitsj oppmuntret sine tilhengere ved å beskrive Lukasjenko som en «urettmessig president», og han kalte valget «et grunnlovsstridig kupp».

— Vi sier nei til diktatur og løgner, sa Milinkevitsj, som ifølge valgkommisjonen fikk 6 prosent av stemmene ved valget.

Mandag kveld var det satt opp minst fem telt på Oktoberplassen i Minsk.

— Jeg tror ikke de vil la oss sove her, sa en av demonstrantene, Pavel Gorbunov.

— Vi lever i et land hvor folk er redde, og ved våre handlinger håper vi å vise at vi ikke er redde, la 25-åringen til.

Krass kritikk Opposisjonen i Hviterussland nekter å godta tallene som viser at Lukasjenko fikk 82,6 prosent av stemmene i søndagens valg. Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) var hard i sin dom over valgavviklingen:

— Det synes klart at den sittende presidenten brukte statlige ressurser til å forhindre et fritt og rettferdig valg, sa Alcee Hastings som ledet OSSEs valgobservatører.

EUs utenrikskommissær Benita Ferrero-Waldner sa at Hviterussland kan vente seg straffetiltak.

— Etter det vi har sett, er det etter min mening svært sannsynlig at vi kommer til å handle, sa hun.

Støtte fra Putin I Washington sa pressetalsmann Scott McClellan i Det hvite hus at USA ikke godtar valgresultatet og støtter opposisjonens krav om nytt valg.

Russlands president Vladimir Putin sendte imidlertid Lukasjenko en varm gratulasjon og avfeide påstandene om fusk:

— Valgresultatet viser at velgerne har full tillit til din politikk, het det i budskapet fra Kreml.

Ifølge nyhetsbyrået DPA skal Hviterusslands hemmelige politi ha stanset distribusjonen av regimekritiske aviser og stengt de fleste opposisjonelle nettsidene i landet mandag. Begge deler ble sagt å være midlertidige tiltak.