Skjortebrystet til Bartosz Grodny har en klar melding til folket: «Buy or die» — «kjøp eller dø». Den unge forretningsmannen har holdt seg til det første. Og så har han solgt. Med fortjeneste.

Han og konen Katarzyna Falecka-Grodny sitter på Hard Rock Cafe i Warszawa, i byens nyeste og mest prangende kjøpesenter.

Lengre inne i bygget står Lech Walesa, revolusjonshelt og gamlepresident, og lar seg avbilde med kjøpeglade kunder. Det er lenge siden matkøene og streikene på 70- og 80-tallet, både for han og dem.

I fjor omsatte Bartosz og Katarzyna for godt over seks millioner kroner. Selskapet de stiftet for fem år siden importerer og selger kostbare MP3-spillere og hodetelefoner. Salget går strykende. Akkurat som på Hard Rock Cafe, der det går i amerikanske burgere, musikkvideoer over bardisken og gitaren til Keith Richards.

Ligger helt nederst

Med utdannelse i økonomi og markedsføring skjønte paret tidsnok at det ikke bare var markedet for elektroniske produkter som ville vokse. Det ville også bli flere og flere som ville ha merker som koster litt ekstra.

— Det er blitt flere som er villige til å bruke penger på mer eksklusive ting, sier Bartosz.

Det er på ingen måte slik at polakkene er i ferd med å bli steinrike. På EUs indeks over verdiskapning per hode, kommer Polen aller nederst. Bare EU-nykommerne Romania og Bulgaria ligger under dem på stigen.

Den offentlige gjelden er stor og økende, staten er fortsatt lutfattig.

Men den økonomiske veksten de siste årene har vært pen. Snittlønnen har doblet seg på fem år, og inflasjonen har vært moderat.

Og kanskje aller viktigst for forretningsfolk som Katarzyna og Bartosz: Fordi Polen er slik et stort land, men over 38 millioner innbyggere, er det ganske mange som har fått mer penger mellom hendene - selv om det store flertallet fortsatt er temmelig fattige. Noen av dem er villige til å bruke på de dyre MP3-spillerne fra Intoneo, som ekteparets selskap heter.

- De lar økonomien i fred

Nå i innspurten før valget søndag, bruker statsminister Jaroslaw Kaczynski og hans nasjonalkonservative regjering veksten som et argument for fornyet tillit.

— Det beste vi kan si om dem, er at de stort sett har latt økonomien i fred, sier Grodny. Han mener det er de generelt gode tidene i verdensøkonomien som har gjort mest for Polens økonomi, ikke Kaczynski-brødrene. At EU har pumpet milliarder av euro inn i landet, og at EU-medlemskapet gjør Polen mye mer interessant for utenlandske investorer, er heller ikke tvillingenes fortjeneste.

Paret skulle gjerne sett at det var enklere å drive forretning i Polen - og får støtte fra Verdensbanken. I en fersk rangering av hvor det er enklest å drive forretninger, havner Polen på 74. plass - langt bak alle sine EU-kolleger, med unntak av Hellas. Norge ligger som nummer 11 på listen.

— Det er kostbart å ha folk ansatt og mye byråkrati og innviklet regelverk, sier Bartosz. I rapporten scorer Polen særlig dårlig når det kommer til jungelen av lisenser, skatteregler og krav til den som vil begynne en ny bedrift.

Sliter med byråkratiet

— Det er forferdelig. Helt håpløst.

Lukasz Treda (24) har en gammel speedbåt hengende i taket og livbøyer på veggene. Lunsjrestauranten han åpnet for et år siden heter «Molo», og retter seg mot alle kontorfolkene i nabolaget, midt i Warszawa sentrum. Driften går godt. Men alt byråkratiet og papirarbeidet og de stadige kontrollene og revisjonene er en plage. Han har ventet i månedsvis på svar på en søknad om skjenkeløyve, hvordan det ligger an aner han ikke.

— Det rikker seg ikke. Uten alle hindringene kunne jeg utviklet bedriften mye raskere, sier Lukasz.

Han merker oppsvinget i økonomien på to måter: Flere har råd til å spise ute, og det er blitt vanskeligere å holde på de ansatte.

— Veldig mange er dratt til utlandet. Men jeg er sikker på at om de hadde jobbet like mange timer her som de gjør der, ville mange tjent omtrent like godt hjemme, sier 24-åringen.

Som på et sirkus

Valget stiller han seg temmelig likegyldig til.

— Nyhetene på tv er som sirkusforestillinger. Jeg orker ikke følge med, sier 24-åringen. Han er i godt selskap: Valgdeltakelsen ved forrige valg, i 2005, var på rekordlave 41 prosent. De mange intrigene og den gjensidige æreskjellingen politikerne imellom bidrar neppe til å øke tiltroen til politikerne.

24-åringen gir Kaczynski-brødrene ros for å ha slått hardt ned på korrupsjon og forskjellsbehandling. Men han mener de er altfor aggressive og splittende. At de nasjonalkonservative i regjeringen heller ikke er spesielt tolerante overfor homofile, trekker også ned.

— Jeg tror uansett ikke valgutfallet vil påvirke meg eller driften her noe særlig. Men skulle det gå helt galt, er det jo bare oss velgere å takke, sier 24-åringen.

GRÜNDERE: Bartosz Grodny og konen Katarzyna Falecka-Grodny har slått seg opp på salg av dyre MP3-spillere til en voksende polsk middelklasse. Det beste vi kan si om regjeringen, er at de stort sett har latt økonomien være i fred, sier Bartosz.
GORM K. GAARE / EUP- IMAGES
PENGER Å BRUKE: Lav inflasjon, økende lønnsinntekter og høy økonomisk vekst. Med 38 millioner innbyggere betyr det mange nye kjøpesentre selv om Polen fortsatt er ett av EUs aller fattigste land.
GORM K. GAARE
SKIFTENDE TIDER: Gamlepresidenten Lech Walesa er havnet helt på sidelinjen i polsk politikk. Streikehelten fra Gdansk bruker valgkampen til å bli avbildet med kjøpesenterkunder i Warszawa.
GORM K. GAARE / EUP- IMAGES