CATHRINE KRANE HANSEN

DET BEGYNTE MED Grieg og sluttet med skyggeboksing og kinesisk sang. Men ellers handlet det mest om business da avtalen om å åpne Norges første Konfucius-institutt i Bergen ble signert i går.

— Alle kom visst i dag. Vi må skaffe flere stoler, hvisket en dame fra Bergen Næringsråd mens folk strømmet inn i Grand Selskapslokaler.

Ordførere (både gammel og nåværende), næringslivsfolk, musikere (bl.a OL-sang-aktuelle Karen Park), akademikere og til og med en museumsdirektør forsynte seg med rundstykker og kaffe før de inntok plassene og ventet på den mer intellektuelle føden. Det samme gjorde en stor kinesisk delegasjon med Kinas nye ambassadør til Norge, Gao Jian, i front.

Stinn brakke for og med Kina.

ETTER HVERT SKJØNTE vi jo hvorfor Anniken Thue var der. I egenskap av direktør ved Kunstmuseene i Bergen har hun også ansvar for Vestlandske Kunstindustrimuseum, også kalt Permanenten. Og det er nettopp i huset til Bergens store kinasamling at det nye Konfucius-instituttet skal ha sine kontorer. (Ikke et ord ble sagt om at kanskje noe av Munthes samling er ønsket tilbake til sitt opprinnelsesland. Ikke på en sånn dag.)

I oktober kommer de to første språklærerne til Bergen og i februar neste år blir det offisiell åpning, kunne senterets leder, Rune Ingebrigtsen fortelle.

Undervisning i kinesisk språk og kultur er bærebjelkene i de 140 konfucianske instituttene Kina har åpnet i 52 land bare siden 2004. I Bergen planlegger man mer utvidet aktivitet og vil i større grad involvere akademia, sport og næringsliv. - We call it the Bergen Model, sa Ingebrigtsen.

Bergen har lenge hatt utveksling med sportsuniversitetet i Beijing. Nå skal samarbeidet organiseres gjennom Konfucius-instituttet.

- NAVNET KOMMER FRA Kinas mest kjente filosof. Konfucius lære handler om å få ut vennligheten i folk. Og om å samarbeide. Ved å etablere slike institutt vil vi fremme vår kultur og samtidig lære av andre, sa ambassadør Gao Jian.

Hun skrøt av initiativtakerne i Bergen og sa hun oppfattet bergenserne som kreative og selvstendig tenkende.

(Ikke et ord ble sagt om at Kina har ca. 30.000 politiske fanger og at 7000 ble henrettet i fjor. Ikke på en sånn dag.)

Blant initiativtakerne til Konfucius-instituttet er tidligere Ap-politiker Rita Tveiten. Etter at hun forlot Stortinget har hun i nesten to år bodd i Kina der hun blant annet jobber med import av norsk sjøpølse.

Både hun og Chang Li, leder for Odfjells terminalprosjekt i Kina, ga gode råd til folk som vil inn i kinesisk næringsliv og industri: Første bud er å bygge relasjoner og å bruke tid på å bli kjent med folk. Slik skaper man respekt og forståelse.

Turboveksten i Kina fører også til turbopriser på eiendom. Derfor rådet Chang Li forsamlingen til å kjøpe grunnen der man eventuelt vil etablere seg. (Ikke er ord ble sagt om turbo-Kina er blitt verdens største CO2-forurenser. Ikke på en sånn dag.)