Presidenten virket lettet og i godt humør, han smilte og lo og fleipet litt med pressekorpset som hadde møtt opp på presserommet i Det hvite hus mandag.

Men om stemningen var lett og ledig, var temaene på pressekonferansen alvorlig nok. Ikke overraskende sto finanskrisen og situasjonen på Gazastripen øverst på journalistenes notatblokker.

– Israel har rett til å forsvare seg selv, sa Bush, og la til at den eneste måten å få en varig våpenhvile i Gaza på er om Hamas stanser rakettangrepene mot Israel.

Bush var også helt klar på at en tostatsløsning er den eneste muligheten til å få varig fred i Midtøsten.

Krisepakke På pressekonferansen sa Bush at han ikke hadde fått henvendelse fra Obama om å be Kongressen frigi den siste halvdelen av den store redningspakken på 700 milliarder dollar. Men like etter at presseseansen i Det hvite hus var over, kom nyheten om at Obama faktisk hadde anmodet Bush om å gjøre akkurat det.

Og som en av sine siste handlinger som president, vil Bush be Kongressen frigi de gjenværende 350 milliarder dollarene.

Pengene utgjør den andre halvparten av en pakke som er verdt til sammen 4900 milliarder norske kroner og som skal brukes til å få den kriserammede amerikanske finanssektoren på beina. Frigivelsen av midlene må godkjennes av Kongressen.

På pressekonferansen ønsket Bush Barack Obama lykke til. Samtidig advarte ham sin etterfølger om at den største trusselen Obama står overfor er et mulig nytt terrorangrep mot amerikansk jord.

Upopulær Bush går av som historiens mest upopulære president, og fikk naturlig nok spørsmål om hva han mener er de største feilene han har begått.

– Det får bli opp til historikerne å avgjøre hva som var feil og ikke, sa en offensiv Bush.

– Men det er klart, å henge et stort banner med «Mission accomplished» (oppdrag utført) var en feil, sa Bush og henviste til da han holdt tale for amerikanske soldater på hangarskipet USS Abraham Lincoln i mai 2003, rett etter at regimet til Saddam Hussein var styrtet.

Likeledes sa han at han flere ganger hadde tenkt på om han kunne ha håndtert katastrofen etter orkanen Katrina annerledes.

Til Texas

Bush er helt klar på at han nå forlater den politiske scenen for godt. Han har ingen planer om å dukke opp verken i Kongressen eller i lokalpolitikken hjemme i delstaten Texas.

20. januar, samme dag som Barack Obama tas i ed som USAs 44. president, reiser Bush og konen Laura fra Washington og hjem til ranchen i Crawford i Texas.

Og der har han tenkt å bli en god stund, skal vi tro ham rett.

Har Bush fått ufortjent mye pepper? Diskuter saken!

ADIOS: For siste gang fikk pressen treffe George W. Bush som president. Neste tirsdag er hans tid over.
JASON REED / REUTERS
- FEIL: Bush innrømmet at han hadde gjort noen feil i sin tid.
JONATHAN ERNST / REUTERS