Sally og Bob Dowler fortalte om hvordan de ble ofre for tabloidavisen News of the Worlds hensynsløse metoder da de mandag forklarte seg for dommeren Lord Brian Leveson i London. Han leder en gransking av hele den britiske pressens etikk og arbeidsmetoder.

13-åringen Milly Dowler forsvant i mars 2002, men ble ikke funnet død før i september samme år. I månedene imellom forsvinningen og funnet måtte foreldrene leve i pinefull uvisshet, der News of the Worlds telefonsnoking ga dem falskt håp.

Sterke følelser

Dette har opprørt britene, og raseriet blir neppe mindre etter foreldrenes forklaring under Leveson-granskningen mandag. Fattet og høflig, men med tydelige sterke følelser, beskrev de hvordan de opplevde News of the Worlds tukling med datterens talepostkasse.

— En dag ringte jeg mobilen hennes, den gikk over på postkassen og jeg hoppet i stolen. Jeg sa til mannen min «Bob, hun har hørt på beskjedene sine, hun lever», fortalte Sally Dowler med en stemme som til tider holdt på å briste.

I juli i år ble det kjent at privatdetektiven Glenn Mulcaire, som arbeidet for News of the World, hadde snoket seg inn på Milly Dowlers mobil og slettet talebeskjedene hennes. Denne og andre avsløringer av søndagsavisens metoder førte til at avisen ble lagt ned samme måned.

Hugh Grant

Senere mandag forklarte stjerneskuespilleren Hugh Grant seg for Leveson-høringen, som finner sted i domstolen High Courts lokaler i London. Grant fortalte blant annet om hvordan paparazzifotografer har forfulgt hans venninne Hong Tinglan, som han har et barn med.

Han er også overbevist om at han er blitt telefonavlyttet, og knytter britisk presse til et innbrudd i leiligheten sin etter at detaljer om interiøret ble beskrevet i en avis. Ingenting skal ha blitt stjålet i innbruddet.

Han anklager også tabloidavisen Daily Mirror for å ha skaffet seg tilgang til sykejournalen hans.

Lang liste

På den lange listen over kjendiser som skal avgi forklaring, står også Harry Potter-forfatter J.K. Rowling. Hun har spesialstatus som såkalt kjernevitne i saken. Hun er kjent som en innbitt forsvarer av privatlivs fred.

Men enkelte vitner vil bli hørt med spesielt stor sympati, slik det skjedde med Sally og Bob Dowler mandag. Det vil nok også gjelde for Gerry McCann, faren til fireåringen Madeleine McCann, som forsvant sporløst i Sør-Portugal i 2007.

PLAGET: Den britiske skuespilleren Hugh Grant kommer til høringen om medienes arbeidsmetoder ved domstolen High Court i London mandag.
REUTERS/SCANPIX
GRANSKING: Vitner kommer til domstolen High Court i London, der dommer Brian Leveson leder en gransking av britiske mediers arbeidsmetoder og etikk. Den nå nedlagte skandaleavisen News of the Worlds bruk av telefonavlytting og andre former for spionasje er et sentralt tema for høringen. News of the World ble lagt ned i juli i år etter at avisens arbeidsmetoder var avslørt.
REUTERS/SCANPIX