Det skapte hoderisting og sterk irritasjon i Norges Offisersforbund da sjefen for Forsvarets sanitet sto frem i NRK torsdag morgen og fortalte at han ikke hadde vært i stand til å skaffe en eneste kirurg til beredskap for de norske styrkene i Maimana i Afghanistan.

— Dette er ille, for selvsagt skal det være kirurg på plass i et så utsatt område. Men generalmajor Leif Sverre Rosén har en dårlig sak når han kritiserer forsvarsledelsen for ikke å ha bevilget penger nok, sier Egil André Aas til BT. Han er nestleder i Norges Offisersforbund.

- Har skapt engstelse

Ifølge Aas er dette krisemaksimering fra generalmajorens side, for det står ikke på pengene. Det er Roséns ansvar å rydde opp. Stillingen som kirurg er på plass i budsjettet, men «den er av ukjente grunner ikke besatt», sier Aas videre.

Han opplyser at offisersforbundets ledelse i dag skal ha et møte med forsvarssjef Sverre Diesen hvor bl.a. kirurgspørsmålet skal drøftes.

— Dette er rett og slett uholdbart, for generalmajor Rosén har ved sine uttalelser skapt mye unødvendig nervøsitet og engstelse hos dem som sitter hjemme, sier nestlederen i offisersforbundet.

Ville nektet sin egen sønn

Det var på bakgrunn av at flere norske soldater ble såret ved et bombeangrep onsdag morgen at sjefen for Forsvarets sanitet sto frem med sin anklage. Rosén klaget i radiointervjuet med NRK over at budsjettmidlene var for knappe til å gi rom for en stilling som kirurg, og at det gir større prestisje for Forsvaret å stille med kampavdelinger enn medisinsk personale.

Generalmajoren fant situasjonen så uholdbar at han ikke ville ha sendt sin egen sønn til tjeneste i Afghanistan.

Innkalt på teppet

Disse anklagene fra generalmajor Rosén overrumplet forsvarssjef Sverre Diesen. Han reagerte med umiddelbart å innkalle sanitetssjefen på teppet, for han hadde på ingen måte dekning for å hevde at det manglet penger til kirurg i Maimana. Diesen uttalte til NRK at saniteten har et budsjett på 356 mill. kroner i år, og det har førsteprioritet å ansette kirurg. Forsvarssjefen mente at det er Roséns eget ansvar at ikke kirurg for lengst var på plass i de norske styrkene i Maimana.

- Taliban kan stå bak

Taliban-bevegelsen kan stå bak angrepet i Maimana i Afghanistan hvor en finsk soldat ble drept og tre norske ble såret, melder lokale afghanske medier. Det skriver den finske avisen Helsingin Sanomat.