KENT OLSEN, Berlin

Tyskland viser nasjonalt samhold og samler millioner inn til katastrofeofrene.

Michael Schumacher, den uforlignelige Formel-1-verdensmester og vel Tysklands for tiden mest populære sportsidol, yter 1 millioner euro (7,44 mill. kroner) av sin private formue til flomkatastrofens ofre.

Hans solidaritet var høydepunktet på en gallaforestilling til inntekt for de hundretusener av mennesker som har fått skylt vekk sitt eksistensgrunnlag. Kansler Gerhard Schröder og hans utfordrer, Edmund Stoiber, deltok i arrangementet, som ble sendt direkte på tv-stasjonen ARD, med Bild-Zeitung som medarrangør.

Fotballidol ga 100.000 euro

Det tidligere fotballidolet Franz Beckenbauer ga tilsagn om 100.000 euro fra sitt fond. Den nylig avskjedigede forsvarsminister Rudolf Scharping overfører sin «godtgjørelse» til det gode formåler. Sangere og andre kunstnere opptrådte gratis. På få timer ringte seere fra hele landet inn pengestøtte på 10,2 millioner euro.

Offerviljen avspeiler holdningen og stemningen i dag i Tyskland. En nasjonal oppgave, som krever en nasjonal anstrengelse, har kansler Schröder appellert. Ingen har motsagt ham. Alle er enige, også Edmund Stoiber. Bild, som taler til menigmann og ofte for menigmann, og hvis innflytelse man skal vokte seg vel fra å underkjenne, hadde tatt frem de store overskriftene i går: «Tyskland rykker tettere sammen.»

Tyske Røde Kors hadde fra onsdag til fredag mottatt 2 millioner euro. Private firmaer har også gitt store beløp, Deutsche Bank det samme med 5 millioner euro til øyeblikkelig hjelp.

Midt i uken satte regjeringen av omkring 200 millioner euro som hurtig hjelp til de ofrene som hadde mistet hus og hjem.

Imponerende solidaritet

Som alltid i en slik katastrofesituasjon viser tyskerne en imponerende grad av fellesskapsfølelse, solidaritet og sjenerøsitet. Det ble sist demonstrant i 1998 — også august - da hele nasjonen fulgte med i oversvømmelseskatastrofen ved Oder, grenseflod til Polen, og soldatenes helteaktige og vellykkede kamp for å styrke dikene og holde vannmassene borte fra et stort lavtliggende område.

Også Elben har langt det meste av sitt løp gjennom det tidligere DDR, og som i 1998 kan den aktuelle katastrofen tenkes å minske noe av den stadig eksisterende avstanden mellom øst og vest.

Hjelpen til katastrofeområdene viser seg også i form av mye teknisk bistand fra de øvrige delstatene, både hjelpemidler og spesialmannskap, samt utstyr som telt, luftmadrasser og tepper. F.eks. også Köln, som har mange års erfaring med oversvømmelser av Rhinen. Ved en meningsmåling, foretatt av instituttet Forsa, har 78 prosent av de spurte erklært seg villige til å hjelpe ofrene, i det minste med pengebidrag.

Skader for milliarder

Det samles inn på et vell av måter, og i helgen holdes tallrike veldedighetsforestillinger.

Midt i denne velgjørende bølge av medfølelse kom i går nye bitre meldinger om med hvilken ufattelig kraft Elbens flodbølger baner seg vei nordpå. Ennå kan man kun spekulere om hvor omfattende skadene blir. Myndighetene er tilbakeholdne med beregninger. Det regnes for sikkert at det blir snakk om atskillige milliarder euro. De tyske jernbanens sjef Hartmut Mehdorn har forsiktig anslått at hans selskap må regne med skader på ca 500 millioner euro.