Gisladottir vant valget. Men om hun nå blir statsminister, vanlig statsråd eller fortsatt opposisjonspolitiker, det visste ingen sikkert i går kveld. Først i dag starter forhandlingene om makten og mulighetene er flere.

Bare én ting er helt sikkert; alt blir ikke som før i islandsk politikk.

Etter 12 år som statsminister, har David Oddsson mistet grepet. Likevel er det mulig 55-åringen fortsetter som statsminister.

Oddssons Selvstendighetsparti fikk 40,7 prosent ved valet i 1999, men bare 34,3 denne gangen. Partiet mister dermed fire seter i Alltinget. Koalisjonspartner Framstegspartiet, tilsvarende Sp i Norge, mistet også ett sete.

Likevel har den sittende regjeringen fortsatt flertall, om enn bare med tre mandaters overvekt de neste fire årene. Slik sett skulle man tro at Oddsson kunne fortsette å regjere.

Men dette er bare én av flere muligheter, og nå kanskje ikke engang den mest sannsynlige. For Samfylkingins valgseier — 21 mandater, 32,1 prosent mot 26,8 i 1999 - gir også dem flertall sammen med Framstegspartiet. Mange tror det nå ligger an til en koalisjon mellom disse to og det lille Liberale parti, som også fikk fremgang på grunn av sine fiskeripolitiske standpunkter.

Hvis ikke valgutfallet er grunn god nok, vil Ingibjörg Solrun Gisladottir trolig tilby Framgstegspartiets leder Halldor Asgrimsson statsministerposten.

Det er et tilbud «alle vet» at den sittende utenriksminister ikke vil si nei til. Statsminister David Oddsson virket resignert i natt.

— Vi har tapt mye, og det er slett ikke sikkert vi kan fortsette å regjere, sa han. I dag møter han Asgrimsson til de første samtalene. Halldor Asgrimsson antydet i natt sidebytte og regjeringsskifte. Samfylkingins parlamentariske leder, Bryndis Hlödversdottir, sa også til Bergens Tidende at hun trodde Oddsons tid som statsminister er ute.

At Samfylkingin og Framstegspartiet nå har flertall i Alltinget, betyr også at Island kan få et politisk flertall for EU-medlemskap. Samfylkingen har vedtatt ja til EU, mens partileder Halldor Asgrimsson i Framstegspartiet langt på vei også har sagt ja - dog uten å forankre det i et partivedtak.

VALGVINNER: Ingibjörg Solrun Gisladottir har ledet sosialdemokratene til stor fremgang.
Foto: Jón Svavarsson