Det er «opplest og vedtatt» at det konservative Selvstendighetspartiet og Framstegspartiet, Islands Sp, har en ny regjeringsavtale klar i løpet av få dager. Førstnevnte tapte kraftig i lørdagens valg, sistnevnte holdt stillingen, men sammen har de fortsatt flertall i Alltinget.

Har fått nok

Derfor får Selvstendighetspartiets David Oddsson flere enn de tolv årene han allerede har bak seg i statsministerstolen. Men kanskje blir det ikke for hele valgperioden på fire år.

David Oddsson gjentok i går tidligere antydninger om at han er i ferd med å få nok.

— Jeg leker med tanken om å få mer tid for meg selv, sa han blant annet.

Arvefølgen

Reykjavik summer av rykter om at de to partiene vil inngå en eller annen form for avtale om at David Oddsson trekker seg helt ut av politikken etter en «nådetid» på ett eller to år.

Etter dette vil den ambisiøse utenriksminister Halldor Asgrimsson rykke opp som ny statsminister. Samtidig vil dagens finansminister og nestleder i Selvstendighetspartiet, norskættede Geir H. Haarde, overta som utenriksminister og bli partiets nye statsministerkandidat ved valget i 2007.

Hva med Gisladottir?

Et annet foreløpig ubesvart spørsmål er hva som skjer med det sosialdemokratiske partiet Samfylkingens statsministerkandidat Ingibjörg Solrun Gisladottir. Hun trakk seg i vinter som ordfører i Reykjavik for å bli statsminister, men kunne på det tidspunktet bare få en femteplass på partiets liste i Reykjavik nord. Lørdag vant hun valget - men uten å sikre seg selv plass i Alltinget.

Ordførerstolen kan hun ikke komme tilbake til og Samfylkingens partileder Össur Skarphedinsson har sagt at han vil bli sittende. Så hvordan Gisladottir skal holde seg varm med tanke på å gjøre et nytt sprang mot statsministerkontoret i 2007, er det mange som lurer på.