Dermed er det nesten sikkert at David Oddsson fortsetter ved makten, tross sitt valgnederlag.

Da alle stemmene var talt opp etter gårsdagens valg til Alltinget, satt David Oddssons konservative Selvstendighetsparti med 33,7 prosent av stemmene og 22 mandater. Det er fire mandater færre enn partiet har hatt til nå. Koalisjonspartner Framstegspartiet, Islands Sp, gikk litt tilbake i stemmetall men beholdt sine 12 mandater. Dermed har dagens regjering fortsatt et flertall på fire mandater.

Valgets vinner ble sosialdemokratene i Samfylkingin. De gikk frem fra 26,8 i 1999 til knappe 31 prosent nå og vinner tre mandater. Men de mistet altså ett i løpet av natten ý til Framstegspartiet. Det var dobbelt surt, fordi mandatet som forsvant var Ingibjørg Solrun Gisladottirs. Hun er partiets statsministerkandidat, men hadde av ekstraordinære grunner bare femteplassen på listen i Reykjavik nord.

Gisladottir kan for så vidt bli statsminister selv om hun ikke sitter i Alltinget, men tapet av plassen er et psykologisk tilbakeslag så vel som et politisk i forhold til hva partiet feiret på sin valgvake tidligere på natten.

Fortsatt kan hun med knapt flertall danne regjering med Halldor Agrimssons Framstegsparti, eventuelt med de Liberale på slep, ingen har utelukket det. Men akkurat nå tviler få på at den sittende regjering fortsetter med David Oddsson som statsminister.

Samtalene med sikte på å danne ny regjering fortsetter utover dagen i dag. Oddsson er allerede Europas lengst regjerende statsminister, og ligger altså an til å kunne legge flere år til sine 12 ved makten.

FORTSETTER TROLIG: Tross et solid valgnederlag er det nesten sikkert at David Oddsson fortsetter som statsminister.<br/>Foto. Jón Svavarsson