Først måtte Bill Richardson, guvernør i New Mexico, trekke seg fra den tiltenkte jobben som handelsminister på grunn av at han er under etterforskning. Det skjedde allerede før Obama ble innsatt som president.

I kveld ble den republikanske senatoren Judd Gregg nominert til å ta jobben Richardson var tiltenkt. Men dagen har vært preget av flere omveltninger i Obama-leiren. To andre av Obamas nærmeste måtte trekke seg.

Under et intervju i programmet «The situation room» på CNN, tar Obama på seg all skyld.

— I screwed up (jeg rotet det til), sier den amerikanske presidenten.

Obama-venn

Budsjettsjef Nancy Killefer trakk seg, «motvillig», som hun skriver i et brev til Obama. Årsaken er en «privat skattesak» i Washington.

Nå har også Tom Daschle trukket seg på grunn av skattebråk. Det er det hardeste slaget for Obama så langt: Daschle, som skulle bli helseminister, var en respektert senator fra Sør-Dakota fra 1987 til 2005. Og han er en persnolig venn av Obama.

I 1994 jobbet han sammen med Hillary Clinton for å få Senatet til å godkjenne Bill Clintons helsereform. Arbeidet mislyktes, men de som har håpet på en form for omkamp, hadde tiltro til at Daschle skulle være rett mann for jobben.

- Vil ikke distrahere

President Obama sier det er med sorg han godtar Daschles beslutning om å trekke seg.

Også finansminister Tim Geithner er avslørt i skatteunndragelser, men han sitter fortsatt i jobben.

Daschle betalte i januar tilbake hele beløpet på om lag 890.000 kroner i restskatt og 83.000 kroner i renter, men Senatet besluttet likevel at det ville granske saken før han eventuelt ble godkjent som helseminister.

Daschle sier han trekker seg for å unngå å bli en distraksjon for Obama, og fordi han ikke lenger har Kongressens og folkets tillit.

GÅR: Tom Daschle.
JEFF HAYNES
GÅR: Nancy Killefer.
JASON REED
GIKK: Bill Richardson.
EDWIN MONTILVA