Foran bygningen der Abraham Lincoln innledet sin kamp mot slaveriet, og med lånte ord fra mannen som mange anser for å være landets største president noensinne, banet Obama seg vei inn i feltet av demokratiske presidentkandidater.

Tusenvis av entusiastiske tilhengere hadde møtt opp for å høre Obama erklære at han vil skape et bedre USA, bygge bru over politiske splittelser og omforme amerikansk politikk.

– Ny generasjon

Obama sa at USA har klart seg gjennom mange vanskelige perioder, fra landet fikk sin uavhengighet, da borgerkrigen raste, og under depresjonen på 1930-tallet.

– Hver eneste gang har en ny generasjon reist seg og gjort det som trengs å gjøres. I dag kalles vi på nytt, og det er på tide at vår generasjon følger kallet, sa Obama.

Den kraftfulle talen fikk flere tilhengere til å sammenligne Obama med politiske giganter som tidligere president John F. Kennedy.

– I møte med krig, tror dere på fred. I møte med fortvilelse, tror dere på håp, erklærte Obama.

Obamas kandidatur har gledet mange demokrater som ønsker seg et nytt, friskt pust inn i presidentracet. Noen begynner nå å håpe på at Det hvite hus for første gang vil bli ledet av en svart amerikaner.

– Bring soldatene hjem

I sin tale i Springfield lovet Obama amerikansk tilbaketrekking fra Irak og å bedre kårene for fattige amerikanere.

– Det er på tide å bringe soldatene våre hjem. Det er tid for å innrømme at ikke noe antall amerikanske liv kan løse de politiske motsetningene som ligger ved roten til andre menneskers borgerkrig, sa Obama.

Videre lovte han å styrke kampen mot klimaendringene og å sikre helsetjenester til alle amerikanere.

Mens mange demokrater er entusiastiske til Obamas kandidatur, stilles det spørsmål ved hans korte politiske erfaring. For mange er han fortsatt et ubeskrevet blad, og han må kjempe mot tungvektere som Hillary Rodham Clinton og John Edwards om å bli demokratenes kandidat til valget i 2008.

Den 45 år gamle juristen er relativt fersk på den politiske arenaen. Han er sønn av en kenyansk økonom og hans hvite amerikanske kone.

Obama ble valgt inn i USAs senat i 2004 med en oppslutning på over 70 prosent av stemmene. Da hadde han åtte år bak seg i senatet i Illinois, og han ble en av partiets frontfigurer etter å ha holdt hovedtalen på landsmøtet i 2004.

Han er det eneste svarte medlem av det nyvalgte senatet, som kom sammen i januar i år. Og ifølge oversikter fra Kongressen har bare fire tidligere medlemmer av denne forsamlingen vært afroamerikanere.

JASON REED
JASON REED