Den amerikanske presidenten tok utgangspunkt i rakettutskytingen da han snakket om hvor viktig kampen mot spredning av atomvåpen er.

— I morges ble vi minnet om hvorfor, sa Obama, som understreket at Nord-Korea brøt internasjonale regler med oppskytningen.

— Nå er tiden inne for en sterkt internasjonalt svar. Nord-Korea må forstå at veien til internasjonal respekt ikke går gjennom kjernefysiske våpen, sa Obama.

- Er ikke naiv

Med stadige avbrudd av jubel gikk Obama gjennom sin plan for å redusere verdens lagre av atomvåpen.

— I dag framfører jeg klart og med engasjement USAs forpliktelse til å søke en verden i fred uten kjernefysiske våpen, sa Obama og understreket USAs spesielle ansvar siden landet er den eneste atommakten som noen gang har brukt et atomvåpen i strid.

— Jeg er ikke naiv, dette målet vil ikke nås fort, kanskje ikke i min livstid, sa Obama.

— Men vi må ignorerer stemmene som sier det ikke er mulig. Også her må vi si «yes, we can», sa Obama og siterte sitt verdenskjente valgkampslagord.

Snakket om rakettskjoldet

Presidenten kom også inn på Irans atomvåpenprogram, som er hovedgrunnen til at USA har satt i gang planer for et rakettskjold i Europa, med baser i Tsjekkia og Polen.

Obama lovet dialog og respektfull tilnærming til regimet i Teheran, men også at USA vil fortsette med rakettskjoldplanene, så lenge det er en trussel fra Iran.

— Hvis den iranske trusselen er fjernet, vil vi ha en sterkere base for sikkerhet. Og den viktigste grunnen for et rakettforsvar i Europa vil være borte, sa Obama.

Toppmøte i USA

Tidligere i uken ble han enig med den russiske presidenten Dmitrij Medvedev om å få på plass en avtale om å redusere Moskvas kjernefysiske stridslagre innen utgangen av året.

I Praha lovet han å jobbe for en internasjonal avtale som skal stanse all produksjon av spaltbart materiale til bruk i atomvåpen. Han sa det var på tide at USA sluttet seg til en avtale som forbyr testing av atomvåpen, og han invitere til et globalt toppmøte om kjernefysisk sikkerhet i USA «i løpet av et år».

Obama kom 20 minutter forsinket på talerstolen utenfor slottet i Praha, hvor 20.000 frammøtte ventet for å høre ham tale.

— Presidenten var forsinket grunn av den nordkoreanske utskytingen. Han hadde telefonmøter, sier den tsjekkiske statsministeren Mirek Topolanek.

Obama startet talen med en hyllest av tsjekkerne og fløyelsrevolusjonen hvor kommunismen ble styrtet. Dette lærte verden at «fredelige demonstrasjoner kan velte et imperium», sa han.

Vil lede klimakampen

Presidenten besøkte Praha søndag som en del av en åtte dagers reise i Europa.

Etter folketalen satte han seg i møter med topplederne i EU, hvor blant annet klimaforandringene og energispørsmål var hovedtema.

— Sammen må vi møte klimaendringene ved å få slutt på verdens avhengighet av fossile energikilder, ved å hente kraft fra nye ressurser som vind- og solenergi, og be alle nasjoner bidra til dette, sa Obama til den jublende folkemengden.

USAs stempel som klimasinke skal nå være historie.

— I denne globale kampen er nå USA rede til å lede, sa Obama.

REUTERS/SCANPIX