Valget ble bekreftet med sms-er og e-poster til Obamas mange støttespillere. Det er også lagt ut på Barack Obamas hjemmeside.

Spekulasjonene om hvem Obama ville velge, har gått lenge. Senatoren Biden fra Delaware har vært blant favorittene, men Obamas valgkamporganisasjon har frem til nå klart å være pottetett om hvem som ville få jobben.

I dag, to dager før Demokratenes landsmøte starter, er det ventet at Obama skal opptre sammen med visepresidentkandidaten på et valgmøte i Springfield, Illinois.

I morgentimene melder både CNN og Associated Press at det er Biden som vil stå på podiet med ham.


Se videoer med Joe Biden lenger nede i artikkelen.

I morgentimene melder både CNN og Associated Press at det er Biden som vil stå på podiet med ham.

Utenrikserfaring

Obama fyller et av de største hullene på CV-en sin ved å velge Biden: Mangelen på utenrikspolitisk erfaring. Biden er formann i Senatets komite for utenrikspolitiske relasjoner og er blant de amerikanske politikerne med størst politisk tyngde på feltet.

Nylig besøkte Biden Georgia etter den russiske invasjonen. Turen økte spekulasjonene om at det var nettopp Biden Obama ønsket som visepresident.

Biden kan bli verdifull for Obama også på andre måter, blant annet som en stemmesanker i arbeiderklassen, en velgergruppe Obama har hatt store problemer med å nå så langt.

Les også:

– Obama ikke klar til å bli president

Men Delaware-senatoren er også kjent for å plumpe uti med svært politisk ukorrekte utsagn. Flere ganger har han måttet forsvare seg mot rasismeanklager, som da han i 2006 sa: "I min hjemstat Delaware kan man ikke gå på en 7-Eleven eller Dunkin' Donuts uten en liten indisk aksent."

Barack Obama ga imidlertid Joe Biden full støtte mot rasismeanklagene da de møttes under en av de TV-sendte debattene i primærvalgsesongen.

Clinton uaktuell ABC News meldte i natt norsk tid at Secret Service var på vei til Joe Bidens hus. Det ble tolket som et så godt som sikkert tegn på at Biden hadde blitt plukket ut.

Flere amerikanske medier meldte sent fredag at både Virginias guvernør Tim Kaine og Indiana-senator Evan Bayh hadde fått beskjed om at Obama ikke ville satse på en av dem. Kaine og Bayh har vært de heteste navnene ved siden av Biden den siste tiden.

Hillary Clinton skal også ha fått beskjed om at hun ikke er aktuell for visepresidentjobben. Obamas argeste konkurrent i presidentnominasjonen skal ikke ha verdens beste forhold til Obama. Det har også vært stilt spørsmål ved om Clinton-ekteparets retur til Det Hvite Hus ville brutt med Obamas ønske om å fornye administrasjonen i Washington.

Venter på McCain

John McCain har ventet med å annonsere sin visepresidentkandidat. Han får fordelen av å kunne velge etter Obama, siden Republikanernes landsmøte begynner en uke etter Demokratenes.

Mitt Romney, mormoneren som lenge kjempet med McCain om nominasjonen, er blant dem som har blitt nevnt blant de heteste kandidatene.

Videospesial:

Senator Joe Biden i en presidentkandidat-debatt i fjor:

Joe Biden kritiserer krigen i Irak i Senatet

Bidens kommentar om "liten indisk aksent":

Biden forsikrer velgerne om at han kan holde snakketøyet under kontroll:

REUTERS