USAs president Barack Obama truer med å innføre sanksjoner mot sentrale deler av russisk økonomi, samtidig som han varsler at flere russiske tjenestemenn vil bli rammet av straffetiltak. Også Bank Rossiya står på listen fra USAs finansdepartement. Banken omtales av USA som "den personlige banken for ledende russiske tjenestemenn". Flere i Putins indre sirkel er også blant eierne.

— Russland bør vite at en videre opptrapping bare vil isolere landet ytterligere fra verdenssamfunnet, sier Obama.

Også Russland svartelister

Russerne svarte lynraskt, med samme mynt. Den russiske listen over personer som ikke lenger er velkomne i Russland, inneholder ni navn på regjeringsmedlemmer og kongressmedlemmer.

Blant dem er de republikanske politikerne John McCain, som er tidligere presidentkandidat, og John Boehner, leder i Representantenes hus. Også senator Harry Reid fra Demokratene og Obamas sikkerhetsrådgiver Ben Rhodes er på listen.

SCANPIX

– Det skal ikke være noen tvil. Vi vil gi et passende svar til ethvert fiendtlig framstøt, heter det i en erklæring fra det russiske utenriksdepartementet.

Møte i Brussel i kveld

Senere i kveld møtes EU-toppene i Brussel for å diskutere hva EU skal gjøre videre. Tysklands kansler Angela Merkel har sagt at også EU vil innføre nye sanksjoner. Men det er ventet at de foreløpig vil være begrensede, og at de ikke vil inkludere handelssanksjoner mot Russland. Så langt har EU innført visumnekt og sperring av kontoene til 21 enkeltpersoner i Russland og på Krim.

«Dersom det blir nødvendig»

Også USA har allerede innført sanksjoner mot russere som kan knyttes til krisen i Ukraina og annekteringen av Krim-halvøyen.

I en kunngjøring i Det hvite hus torsdag truet imidlertid Obama også med at Russland kan bli rammet av mer generelle økonomiske sanksjoner. Han sier at han allerede har signert en orde om at det skal innføres sanksjoner mot noen av Russlands viktigste økonomiske sektorer hvis det viser seg å bli nødvendig.Ifølge Obama utgjør «de russiske truslene mot sørlige og østlige deler av Ukraina en farlig risiko som kan bidra til at krisen trappes opp».