— Vi er veldig fornøyd med Norges innsats i Libya, sa Obama, bare timer etter at det ble meldt at Muammar Gaddafi var drept. Han gjorde det klart at Norge er en viktig alliert.

Møtet mellom Obama og Stoltenberg varte i 45 minutter, akkurat som planlagt, men møtet mellom de to og pressen etter møtet inne på kontoret, tok åtte minutter.

— Det har vært et nyttig og godt møte med Obama, og et uttrykk for hvor nært forholdet er mellom Norge og USA, sa Stoltenberg til pressen utenfor døren til Det hvite hus.

Finanskrisen

Han forteller at mesteparten av tiden gikk med til å drøfte finanskrisen som herjer både i USA og i Europa.

— Det er stor uro i USA for gjeldskrisen i Europa. Både USA og Norge er opptatt av at EU blir enig om tiltak for å løse krisen, sa han videre.

Stoltenberg sa før møtet at han støttet Obamas jobbplan for hvordan man skal oppå sysselsetting og vekst i USA.

Det andre viktige temaet de to tok opp, var nordområdene.

— USA ser med stor interesse på utviklingen i nordområdene, blant annet muligheten for olje- og gassfunn der, sa han og forteller at Obama også var opptatt av at Norge og Russland var blitt enige om delelinjen.

Kampflyene

Et annet tema til diskusjon på møtet, var kampflyet Joint Strike Fighter (F-35), som Norge har en foreløpig avtale om å kjøpe 56 av.

— Både Norge og USA er kjøpere av kampflyet fra Lockheed Martin. Det er et stort behov for Norge at man får på plass gode industri- og gjenkjøpsavtaler i forbindelse med flykjøpet, sa Stoltenberg.

Han viste også til at rakettsystemet Joint Strike Missile (JSM) produseres i Norge, og at Norge er opptatt av at flyet konstrueres slik at JSM kan integreres inn i flykroppen.

Sympati og omsorg

Nok en gang ga Obama også uttrykk for sympati og omsorg for Norge i forbindelse med terrorangrepet 22. juli. Obama ringte til Stoltenberg umiddelbart etter at det ble kjent for å uttrykke sin sympati

— Obama understreket hvor viktig det er å samarbeide for å hindre nye terrorangrep, sa Stoltenberg.

Afghanistan ble også tatt opp på møtet, og de to drøftet dessuten mødrehelse, spedbarnsdødelighet og vaksineprogrammet som begge landene er opptatt av.