Nord-Dakota er en av de største norske bastionene i USA. Her har en del norske uttrykk overlevd i generasjoner, og nærmest blitt en del av dialekten.

Det tok han konsekvensen av, Barack Obama, da han besøkte delstaten lørdag. Han hadde nettopp mottatt en gave, en hockeykølle, da de norske ordene falt:

— Uff da, sa Obama.

Hva mente han egentlig?

Uttrykket har fått en noe annen betydning blant norskamerikanerne enn det har i Norge. TV-kanalen NBC oversetter det med «Oh my!», som nærmest betyr «jøss».

Dette er den norske ordbokdefinisjonen av «uff» (fra ordnett.no):

uff interj. (brukt for å uttrykke ubehag, misnøye, oppgitthet o.l.) uff! så kaldt det er / uff, det var da leit / uff, som du tøver! / uff a meg!

Vi får tro at Obama ikke mente å uttrykke misnøye over gaven, som han mottok fra hockeylaget til University of North Dakota.

Vant staten

Obama, som ligger an til å bli Demokatenes presidentkandidat, var i delstaten for å sanke stemmer til høstens presidentvalg. Han vant nominasjonsvalget i Nord-Dakota i begynnelsen av februar, med 61 prosent av stemmene.

Nord-Dakota er et av USAs tynnest befolkede områder, med totalt 640.000 innbyggere. Befolkningen domineres av etterkommerne til skandinaviske og tyske innvandrere.

Hvem bør vinne valget i USA? Si din mening i feltet under!

Google Maps
UFF DA! Obama tar i bruk et av norskamerikanernes mest populære uttrykk.
RICHARD CLEMENT (arkiv)