USAs øverstkommanderende i Afghanistan, general Stanley McChrystal, har bedt om 40.000 flere soldater.

President Barack Obama har i lengre tid vurdert forespørselen, samt andre aspekter ved USAs strategi i landet, og han skal nå være i ferd med å ta en beslutning.

Kilder i administrasjonen opplyser at styrkeoppbyggingen etter alt å dømme vil bli innledet i januar, men at Obama neppe vil gi McChrystal så mange soldater som han har bedt om.

Beskytte byer

USA har i dag nærmere 70.000 soldater i Afghanistan, rundt halvparten av dem i den NATO-ledede ISAF-styrken.

Forsterkningen som nå trolig blir sendt, skal i første omgang bidra til å beskytte ti strategisk viktige byer og befolkningssentre i landet.

En brigade fra hæren, som egentlig hadde forberedt seg på å reise til Irak, blir trolig fortropp. Soldatene har alt fått beskjed om at de kan glemme Irak, men er ennå ikke orientert om sitt nye oppdrag.

En talsmann for Det hvite hus, Robert Gibbs opplyser at Obama trolig vil kunngjøre sin nye Afghanistan-strategi i slutten av måneden når han kommer tilbake fra en rundreise i Asia.

Uunngåelig

Strategien vil bestå av mer enn flere soldater, men en styrkeoppbygging virker uunngåelig, opplyser kilder i Pentagon og Det hvite hus.

De amerikanske styrkene skal i økende grad beskytte viktige veier og annen infrastruktur i Afghanistan, men Obama er fortsatt usikker på om han også skal la styrkene forsøke å gjenerobre områder som er mistet til Taliban.

Ved å slå ring rundt de største byene i landet håper Obama i det minste å holde Taliban på avstand fra disse. Det kan bidra til økt støtte for president Hamid Karzai, slik at amerikanerne dermed kan få friere tøyler til å jakte på Taliban i mer avsidesliggende områder.