John McCain gikk av med seieren hos Republikanerne både i Wisconsin og Washington tirsdag og sier nå rett ut at han er partiets presidentkandidat. For Obama betyr seieren i Wisconsin at han kan gå til valg i Texas og Ohio med ny vind i seilene og en styrket lederposisjon.

– Forandringen vi søker, er fortsatt flere måneder unna, sa Obama til jublende tilhengere i Houston i delstaten Texas tirsdag og understreket at kampen må fortsette.

– Vi tror fortsatt på at forandring er mulig. Vi vet også at vi aldri har trengt det så mye som vi gjør nå, fremholdt han.

Peiling på amerikansk politikk? Prøv vår store valgkamp-quiz!

Ikke avgjørende Nederlaget i Wisconsin er ikke noe avgjørende slag for Clinton, men en seier ville vært svært kjærkomment for å vise velgerne og valgkampapparatet at hun ikke er hektet av i kampen om å bli Demokratenes presidentkandidat.

Clinton har allerede begynt å konsentrere seg om valget i Ohio og Texas 4. mars, valg som analytikerne ser som utslagsgivende for New York-senatorens presidentdrøm. Her er hun også foreløpig favoritt på meningsmålingene.

– Dette handler om å velge en president. Det handler ikke bare om ord, men om handling, understreket Clinton i sin tale til tilhengere i Youngstown i delstaten Ohio uten å nevne nederlaget i Wisconsin med ett ord.

– Det handler om å slå Republikanerne i november, fremholdt hun.

Demokratene holder også nominasjonsvalg på Hawaii tirsdag, og Obama er ventet å gå av med seieren også der.

Sjekk også vårt interaktive valgkart

– Jeg er kandidaten John McCain befestet sin stilling ytterligere i kampen om å bli Republikanernes presidentkandidat ved å ta en overlegen seier over Mike Huckabee i Wisconsin og Washington.

– Jeg takker Wisconsin for å ha tatt oss til et punkt der til og med en overtroisk marinesoldat som meg med fremsyn og ydmykhet kan si at jeg blir partiets presidentkandidat, jublet McCain.

Huckabee er fortsatt med og kjemper i partiets nominasjonsprosess, og selv om McCain nå ser ut til å være sikret kandidaturet, tvinger Huckabee ham til å fortsette valgkampen.

Angrep Obama

McCain brukte seierstalen sin tirsdag til å angripe Obama, noe flere analytikere tar som et tegn på at han anser Illinois-senatoren som sin viktigste utfordrer hos Demokratene.

– Jeg vil kjempe hver time og hver dag av denne kampanjen for å sørge for at amerikanerne ikke blir narret av en veltalende, men tom oppfordring om forandring, sa McCain med klar henvisning til Obamas slagord.

Hvem tror du best egner seg som ny president i USA? Diskutér saken her.

RICHARD CARSON