De har forsøkt å holde forventningene i nede og motivasjonen oppe. Men med tre dager igjen til valget og solid ledelse på målingene (selv om den har minsket noe) er det en ro og selvsikkerhet i Obamaleiren de ikke helt klarer å skjule.

— Vi er i ferd med å knuse det tradisjonelle mønsteret med røde og blå stater, sier David Axelrod.

Axelrod er arkitekten bak Barack Obamas valgkampanje. Han får mesteparten av æren for å ha brakt Obama fra å være nærmest en nærmest ukjent senator til en ledende presidentkandidat bare tre dager før valget.

Mange har utpekt ham som Karl Roves arvtaker som USAs fremste politiske geni. Men der han står backstage i en litt krøllete beige skjorte og ser utover menneskemengden som har stått i kø siden klokken syv om morgenen og ventet på Obama, virker han slett ikke som noen politisk primadonna. Han tar seg god tid til en prat med BT før Obama kommer på scenen, og virker like rolig og seierssikker som kandidaten selv.

Kjemper om røde stater

Obamaleiren mener de har god grunn til å være optimistisk. Axelrod sier at kampanjens rapporter fra forhåndsstemmingen i flere svingstater er svært positive for Obama. CNN meldte i går at 51 prosent av dem som hadde forhåndsstemt var demokrater.

— Jeg tror vi kan gjøre det veldig bra, og lage et helt nytt politisk kart i USA, sier Axelrod.

Kvelden før kom meldingen om at nok en tradisjonelt konservativ stat, North Dakota, nå var å regne som en vippestat.

— Vi er på luften med TV- og radioannonsering i North Dakota, og ser ikke det som en umulighet at vi kan snu også den staten, sier Axelrod.

Axelrod sier at valgmaskineriet til Obama har æren for denne utviklingen.

— Vi har en organisasjon på bakkeplan, med ansatte og ikke minst frivillige, som jeg ikke tror man har sett maken til i historien, sier han.

Mange veier til seier

I går var begge kampanjene representert her i Henderson, en kjedelig liten forstad til Las Vegas. Etter at Obama holdt valgmøte i går morges, kom Rudy Giuliani for å støtte John McCain senere på ettermiddagen. McCain selv kommer hit mandag. Sarah Palin og Joe Biden har vært her allerede.

— Hvorfor er akkurat dette stedet så viktig?

— Det er her i suburbia denne valgkampen vil bli avgjort, sier Axelrod.

— Disse velgerne sitter på gjerdet og er opptatt av økonomien. Hvis vi gjør det bra blant dem, gjør vi det veldig bra.

McCain selv var i Virginia i går, en annen rød stat som republikanerne nå må kjempe for.

— Vi har satset mye på å snu trenden i disse røde statene som Bush vant i 2000 og 2004. Vi har etablert store organisasjoner i disse statene, og jobbet hardt registrering av nye velgere, sier Axelrod.

— Vi mener at vi har en veldig sterk organisasjon og at det blir avgjørende på valgdagen.

Kampanjesjefen sier at denne strategien har åpnet opp nye muligheter for demokratene, som tradisjonelt har konsentrert ressursene sine om noen få vippestater. Denne høsten har Obama-kampanjen satset sterkt både her i Nevada, og i Colorado, Georgia, New Mexico, Montana, Indiana, North Carolina og West Virginia.

Ved å inkludere alle disse statene har Obama fått en enorm taktisk fordel; det er nå mange flere kombinasjoner av stater som kan gi ham seieren enn det demokratiske presidentkandidater tidligere har hatt. I tillegg tvinger han John McCain til å bruke tid og ressurser på å forsvare seg i mange av disse statene, som republikanerne vanligvis har trygt i boks tre dager før valgdagen.

— Arizona er en annen stat der vi ser en mulighet, sier Axelrod om John McCains hjemstat, men skjuler en eventuell skadefryd godt.

To års ferd

De siste dagene av valgkampen er frenetiske, med 15-16 timer lange dager for kandidatene og deres team. I går hadde Obama planlagt tre valgmøter i tre forskjellige stater. Han begynte grytidlig om morgenen her i Nevada, og fortsatte til Colorado og deretter til Missouri.

Axelrod innrømmer at det røyner på.

— Det er litt av et tempo dere holder nå?

— Ja, det har vært en lang ferd som begynte for to år siden. Vi er ganske utslitte, men samtidig er vi jo nærme målet nå, sier han og smiler trett.

— Når regner dere med at dere endelig kan slappe av og flate ut?

— Kanskje etter onsdag. Forhåpentlig er alt avgjort da.

STOREAMBISJONER: Barack Obama ønsker at valgresultatet skal reflektere hans visjon om å samle det røde og det blå Amerika. Det er en av grunnene til at han nå i den siste innspurten fokuserer energi på stater som tradisjonelt har stemt på republikanere, som her i Nevada i går.
Marita Aarekol
SJEFEN SJØL: Obamas kampanjesjef David Axelrod innrømmer at det har vært travle dager. - Deg begynner å røyne på nå, sier han. Her blir han nedrent av presse etter Obamas valgmøte i Nevada i går.
Marita Aarekol