– Selv hvis redningspakken fungerer akkurat slik den er ment å fungere, er dette bare begynnelsen, ikke slutten, sier Demokratenes presidentkandidat Barack Obama, som gir Republikanerne skylden for finanskrisen.

Republikanernes presidentkandidat John McCain sier det er skandaløst at redningspakken i det hele tatt ble nødvendig. Han understreker at pakken ikke inneholder noen varig løsning på problemene i finanssektoren.

– Ytterligere handling er påkrevd, og det burde ikke være nødvendig med en krise for å få dette landet til å handle og denne Kongressen til å handle samlet, sa McCain fredag.

Redningspakke

Samme dag ble redningspakken, som har en kostnadsramme på over 4.000 milliarder kroner, godkjent i Representantenes hus med 263 mot 171 stemmer. Pengene skal først og fremst brukes til å kjøpe opp usikre boliglån.

Redningspakken ble godkjent i Senatet allerede onsdag, og kort tid etter fredagens vedtak i Representantenes hus fikk loven sin endelige godkjenning fra USAs president George W. Bush.

– Vi har handlet djervt for å forhindre at krisen på Wall Street blir en krise i lokalsamfunnene rundt omkring i landet, men økonomien vår står fortsatt overfor alvorlige utfordringer, sa Bush.

Arbeidsløshet

Barack Obama har økt sitt forsprang på meningsmålingene mens finanskrisen har pågått, og fredag holdt han en gjennomsnittlig ledelse på 5,8 prosentpoeng foran McCain, viser beregninger utført av politikknettstedet RealClearPolitics.

Obama holder fast ved sin hovedstrategi, å lenke McCain sammen med den sittende presidenten. Republikanernes politiske linje, hevder Obama, «tar livet av nye jobber i USA hver bidige dag».

– Dette landet har ikke råd til senator McCains plan om å gi USA en dose på fire nye år med den samme politikken som har plyndret middelklassen og økonomien de siste åtte årene, sier Obama.

Fredag kunngjorde arbeidsdepartementet i USA at 159.000 arbeidsplasser gikk tapt i september, det største fallet på fem år. Arbeidsløsheten i USA har nå økt ni måneder på rad.

Skatt

John McCain retter på sin side skytset mot Obamas forslag om å øke skatten, et forslag som ifølge McCain vil yte mer skade enn gagn på økonomien.

– Han ønsker høyere skatter, en større stat, større offentlig forbruk, og den type tiltak har USA ærlig talt ikke hatt godt av, og vi vil ikke tillate det, sier McCain, som også kritiserer Obamas forslag i en ny fjernsynsreklame.

– I motsetning til senator Obama tror jeg ikke at vi vil skape en eneste ny arbeidsplass i USA ved å øke skattene, ved å invitere til en storstilt offentlig forbruksfest og ved å legge ned markeder, sier han.

McCain har naturligvis unnlatt å nevne at Obama kun ønsker å øke skattene for folk som tjener mer enn 1,5 millioner kroner i året. Obama sier han vil redusere skattenivået for folk som tjener mindre enn dette.

Hvem mener du er best egnet til å få USAs økonomi på fote igjen? Si din mening i kommentarfeltet!

FLYR INN: - Det burde ikke være nødvendig med en krise for å få dette landet til å handle, sier John McCain.
BRIAN SNYDER
BLOMSTRER: - Dette er bare begynnelsen, ikke slutten, sa Barack Obama om den økonmiske krisen. Fredag fortsatte han valgkampen sin i Pennsylvania, og besøkte blant annet en blomsterbutikk.
JASON REED