USAs president Barack Obama satte seg ned med sin kubanske presidentkollega Raul Castro under det panamerikanske toppmøtet i Panama by lørdag.

Ikke siden Dwight D. Eisenhowers tid har det skjedd at presidenter fra de to landene har hatt konstruktive samtaler.

Vil heve blokade

Barack Obama og Raul Castro møttes ansikt til ansikt for å diskutere mer i detalj de pågående forhandlingene om USAs planer om å fjerne Cuba fra listen over land som støtter terrorisme.

Anbefalingen øker Cubas sjanse til å bli strøket fra svartelisten, der landet har selskap med blant andre Syria og Iran. Det er et sentralt krav fra Havanna i de videre forhandlingene, men det er uklart om Obama vil ta noen avgjørelse under det historiske toppmøtet.

Castro krever også at USA må heve handelsblokaden av Cuba.

I sin tale til toppmøtet understreket den kubanske presidenten at han oppfatter Obama som «en ærlig mann», og at han ikke kan lastes for det dårlige forholdet de to nasjonene imellom.

Krever tålmodighet

Obama takket Castro for å vise vilje til åpenhet, mens Castro på sin side svarte med å si at de må være svært tålmodige i den diplomatiske tautrekkingen som nå vil komme.

— Jeg mente det var på tide å prøve noe nytt, nemlig at det var viktig for oss å kommunisere mer direkte med den kubanske regjeringen. Og enda viktigere, med det kubanske folk, sa Obama ikke lenge etter møtet mellom de to statslederne.

Vil fortsatt være uenige

Tonen mellom USA og Cuba har blitt langt hyggeligere etter at de like før jul i fjor ble enige om å bryte ned den over 50 år gamle isfronten mellom seg.

— Det faktum at president Castro og jeg begge sitter her i dag, er en historisk anledning, sa Obama på plenumsmøtet. Han erkjente samtidig at de to landene fortsatt vil være uenige om mye.

— Det er ingen hemmelighet, og det er jeg sikker på at president Castro er enig i, at det fortsatt vil være betydelige forskjeller mellom våre to land. Vi vil fortsatt snakke for de verdier som vi mener er viktige. Og jeg er sikker på at president Castro vil fortsette med å snakke for de verdier han mener er viktige, sa Obama.

Det historiske møtet fant sted på sidelinjen av det panamerikanske toppmøtet, der regjeringssjefer fra over 30 land i Nord- og Latin-Amerika møtes i helgen.