De to nobelprisvinnerne møttes kort tid etter at planene om besøket ble gjort kjent, og uten pressen til stede.

— Møtet understreker presidentens sterke støtte til bevaring av Tibets unike religiøse, kulturelle og språklige identitet og beskyttelse av tibetanernes menneskerettigheter, heter det i en uttalelse fra Det hvite hus.

Skader forholdet

Det gikk imidlertid ikke lang tid før reaksjonene kom fra Kina.

— Denne handlingen er en alvorlig innblanding i Kinas interne anliggender, den krenker det kinesiske folks følelser og har skadet det kinesisk-amerikanske forholdet, het det i en skriftlig uttalelse fra Ma Zhaoxu, talsmann for det kinesiske utenriksdepartementet.

Obama møtte Dalai Lama også i fjor. Kinesiske myndigheter mener eksillederen forsøker å løsrive Tibet fra Kina, og de kommer vanligvis med skarp kritikk når han møter representanter for andre lands regjeringer.

Sterkt imot

I tråd med denne praksisen ba Kina i forkant av lørdagens møte om at Obama umiddelbart måtte omgjøre sin beslutning om å treffe Dalai Lama.

— Vi er sterkt imot at høytstående utenlandske tjenestemenn møter Dalai Lama på noen som helst måte, heter det i en uttalelse fra det kinesiske utenriksdepartementet.

Dalai Lama har vært i USA i to uker og reiser hjem lørdag, men Obamas beslutning om å møte ham ble ikke kjent før fredag. Flere amerikanske folkevalgte har kritisert presidenten fordi de antok at han ikke kom til å sette av tid til tibetanernes åndelige leder.