Obamas nå avdøde far var fra Kenya, og tilhørte lou-stammen, som også opposisjonslederen Raila Odinga tilhører. Obamas rådgivere opplyser at senatoren fra Illinois har hatt telefonmøter med begge parter i konflikten den siste uken, og at han forsøker å få dem til å stanse volden.

Rett før han skulle tale på et valgmøte i New Hampshire mandag, fikk Obama fem minutter på telefon med Odinga, ifølge nyhetsbyrået AP. Tirsdag forsøkte han å få kontakt med president Mwai Kibaki, samtidig som velgerne i den amerikanske delstaten skulle avgjøre om de vil ha ham som demokratenes presidentkandidat.

Ny regjering

Kibaki presenterte tirsdag deler av sin nye regjering, tilsynelatende upåvirket av den alvorlige krisen landet er inne i. Odinga beskylder Kibaki for å ha vunnet valget i romjula på grunn av fusk, og tirsdag takket han nei til invitasjonen om å møte Kibaki til forhandlinger fredag. Odinga vil ikke snakke med sin rival ettersom internasjonale meklere ikke skal delta på møtet.

Samme kveld kunne øyenvitner opplyse at en mann ble skutt og drept i opptøyer i byen Kisumu, vest i landet, der mange støtter Odinga. Også i slumområdene Mathare og Kibera i Nairobi demonstrerte hundrevis av Odinga-tilhengere mot presidenten. Flere av dem var bevæpnet med macheter, melder Reuters.

Dyrt tilbakeslag

Kenyas finansminister Amos Kimunya spår at voldsbølgen kan koste Kenya et beløp tilsvarende nærmere 5,5 milliarder kroner. Det vil få alvorlige konsekvenser, mener Afrika-ekspert Kjetil Tronvoll.

– Et slikt tap vil ha enorm betydning for den kenyanske økonomien. Kenya kan lide et alvorlig tilbakeslag etter lang tid med jevn og høy vekst, sier Tronvoll ved Norsk senter for menneskerettigheter til NTB.

Tronvoll peker på den viktige turistnæringen, der hotellbeleggene har sunket fra 80-85 prosent før krisen, til mellom 40 og 45 prosent nå.

Han tror begge parter i striden er overrasket over voldsnivået i Kenya etter det omstridte presidentvalget. Minst 600 mennesker er drept i kaoset og voldsbølgen etter presidentvalget tredje juledag.

– Det beste som nå kan skje, er at man får en overgangsregjering som kan styre landet mens det forhandles om et nyvalg om tre til seks måneders tid. Et slik valg må skje under forsvarlig internasjonal overvåking, fortsetter Tronvoll.

Han mener også at det trengs en debatt om den kenyanske valgkommisjonens legitimitet og troverdighet. Opposisjonen har ingen tillit til valgkommisjonen og mener den sørget for at Kibaki vant valget.

Uenige om mekling

Odingas parti ODM er positiv til forhandlinger med Kibakis regjering, men krever at dette skjer under oppsyn av en uhildet megler. Odinga håpet at sjefen for Den afrikanske union, John Kufuor, skulle megle under møtet fredag, men Kibaki er skeptisk til å involvere utenlandske meklere og sier at konflikten er et internt anliggende.

Presidentens holdning kan forklares med at han frykter resultatet av en eventuell internasjonal gransking av valget, mener Odinga.

Til tross for sterkt press fra USA, EU og afrikanske land har Odinga og Kibaki ikke møtt hverandre ansikt til ansikt etter at Kibaki ble utropt til valgets vinner 30. desember.

Thomas Mukoya
ANTONY NJUGUNA