President Barack Obama kastet ikke bort tiden med å begynne arbeidet med forsoning og samling da han talte i Chicago i natt. Etter en usedvanlig bitter og splittende valgkamp, er presidentens største utfordring nå å forsøke å få i gang et tverrpolitisk samarbeid.

— Vi er ikke så splittet som vår politikk skulle tilsi, sa Obama, og kom tilbake til temaet fra hans gjennombruddstale i 2004 - at det ikke er snakk om røde stater og blå stater, men «de forente stater».

Om demokratiet

Demokratiet kan være «bråkete, rotete og komplisert», sa presidenten, men til syvende og sist har landet et felles grunnlag å bygge på.

— Når vi går gjennom tøffe tider, nører det opp i lidenskapelige meningsutvekslinger. Det vil ikke endre seg i kveld. Disse diskusjonene vi har er et uttrykk for vår frihet, sa han.

— Fremskritt vil komme i rykk og napp, sa Obama.

— Vi vil være uenige, men vi vil være i stand til å nå enighet til slutt.

Jublende demokrater

Han lot vente på seg, USAs gjenvalgte president, men da han endelig kom på scenen 00.40 lokal tid til valgkampsangen sin, «Signed, Sealed, Delivered», ville jubelen ingen ende ta.

— Jeg vil takke alle som deltok i denne kampanjen. Enten du holdt et Obama-skilt eller et Romney-skilt, så har du sørget for at din stemme ble hørt, sa Obama.

Han berømmet også Mitt Romney og Paul Ryan for en «hardtkjempende kampanje», og sa at han ønsker å sette seg ned med Romney for å snakke om hvordan de kunne «bevege USA fremover».

Nerver

Her i hjembyen til Obama har nervene vært på høykant i dagene før valget. Selv om de fleste eksperter mente presidenten var sikret seier, var meningsmålingene tette nok til at ingen følte seg helt trygge på utfallet.

Men da kvelden endelig kom, etter månedsvis med hardt arbeid for de mange tusen frivillige som fylte den svære messehallen, var det et seiersikkert publikum som samlet seg her i Chicago. De danset, sang og viftet med flagg helt til seieren ble kalt på store TV-skjermer.

Større enn 2008

Det var egentlig aldri tvil om at det ville bli fest her i Chicago i kveld. Allerede fra første stund publikum slapp inn i McCormick Place Convention Center i 19-tiden, steg stemningen jevnt og trutt. Resultatet var klart såpass tidlig at siste gjestene kom dansende inn, fulle av seiersglede. En av dem var Corey Smith.

— For meg var dette enda større enn i 2008, fordi nå kjenner folk ham, nå gir de ham en annen type tillit, sa Smith, som har jobbet for presidenten siden 2003 og var gjest på feiringen i natt.

— Jeg kjenner Barack Obama, jeg kjenner hjertet hans. Helt fra første stund, når vi satt og røykte i bilen hans, har jeg visst at han var noe spesielt.

VANT VALGET: - Vi er ikke så splittet som vår politikk skulle tilsi, sa Obama i sin takketale. Her er han sammen med konen Michelle og døtrene Malia og Sasha.
Scanpix