• Vi står overfor en massiv og miljøkatastrofe, kanskje uten sidestykke, sa presidenten.

President Barack Obama lovte kamp uten opphør mot det enorme oljeutslippet i Mexicogolfen da han søndag fløy inn for å evaluere situasjonen.

— Jeg tror det amerikanske folket nå er klar over, og folk her nede i golfen er med sikkerhet klar over, at vi står overfor en massiv og miljøkatastrofe, kanskje uten sidestykke, sa Obama da han besøkte hovedbasen til redningsoperasjonen i Venice, lengst ut mot havet.

Mens regnet pøste ned og vinden pisket, sa Obama at han kjenner smerten til folk i Louisiana som står i fare for å miste levebrødet sitt.

Det lekker fortsatt olje fra dyphavsbrønnen i Mexicogolfen, og utslippet kan bli en «alvorlig trussel mot økonomien og miljøet» i delstatene med kyst mot golfen, sa den amerikanske presidenten.

— BP ansvarlig

Han gjorde det helt klart at han holder oljeselskapet BP ansvarlig for oljelekkasjen.

— La meg gjøre det helt klart: BP er ansvarlig for denne lekkasjen. BP skal betale regningen, sa han med trykk på hvert ord.

Samtidig forsvarte han seg mot dem som mener han reagerte for sent på oljelekkasjen etter at oljeriggen Deepwater Horizon eksploderte og sank for ti dager siden.

Det var først flere dager etter ulykken at BP varslet at det var oppstått en oljelekkasje på havbunnen, og da sa de bare at det lekket rundt 1.000 fat om dagen.

100.000 fat daglig

Søndag sa innenriksminister Ken Salazar at utslippet i verste fall kan være på 100.000 fat hver dag, og at det vil vare lenge.

— Fra første dag har vi forberedt oss og planlagt for det verste, mens vi håpet på det beste, sa han og lovte ikke å hvile før lekkasjen er stanset, oljesølet er rensket bort og folk kan gå tilbake til sitt levebrød.

Guvernør Bobby Jindal, som har frest av raseri mot BP, gjorde det klart at hele hans delstats levesett er truet siden fiskere og lokalsamfunn bare så vidt har begynt å komme seg på beina igjen etter orkanen Katrinas herjinger.

Dårlig vær

Dårlig vær med høye bølger har gjort arbeidet med å legge ut lenser og stanse det enorme oljeflaket vanskelig. Det meldes at oljen vasker over lensene på grunn av den urolige sjøen.

Fisket i alle områder der det nå er olje, er stanset i minst ti dager, og mange fiskere har stilt seg opp for å bli hyret av BP for ti dollar timen til å hjelpe til å stanse oljen. Fiskerne får også ekstra betalt for bruken av båtene deres.

— Nå prøver vi å finne noe å gjøre, men det er altfor mange som leter etter jobb. Snart kan jeg være hjemløs, det er for mange regninger, og banken kan ta huset mitt, sier fiskeren John Chem.

Driver mot land

Det dårlige været gjør at det ikke er mulig å foreta rekognoseringsflyginger over området for å få en idé om når oljen for alvor skyller mot land.

Den tjukkeste delen av oljeflaket, som nå er 200 kilometer langt og 110 kilometer bredt, ligger ennå litt utenfor kysten, mens et tynt oljelag har nådd inn til sumpene og våtmarksområdene i overgangen mellom hav og land.

Det blir nesten umulig å rense oljen fra de sårbare sumpene i deltaet til Mississippi-elva som er hjem til store mengder fugler, pattedyr som sjøoter og bever, skilpadder, krokodiller og reker, krabber, hummer og østers.