Demokratenes nye yngling vil føre en annerledes valgkamp, noe han vil ta opp i full bredde når han lørdag offisielt erklærer seg som kandidat. Et dusin kandidater fra hvert av de to store partiene vil det neste året kjempe om velgernes gunst før nominasjonskampen er over, skriver amerikanske aviser.

Obama ble valgt inn i USAs senat i 2004 med en oppslutning på over 70 prosent av stemmene. Da hadde han åtte år bak seg i senatet i Illinois, og han ble en av partiets frontfigurer etter å ha holdt hovedtalen på landsmøtet i 2004.

Han er det eneste svarte medlem av det nyvalgte senatet, som kom sammen i januar i år. Og ifølge oversikter fra Kongressen har bare fire tidligere medlemmer av den ærverdige forsamlingen vært afroamerikanere.

Historisk linje

Obama viser at han har sans for de lange linjer når han velger hjemstaten Illinois og den gamle kongressbygningen i delstatshovedstaden Springfield som utgangspunkt for lanseringen.

Det var nettopp på det stedet Abraham Lincoln holdt sin berømte tale i 1858 da han tok oppgjøret med slaveriet. Tre år senere var Lincoln president og USA kastet ut i en ødeleggende borgerkrig som ennå kaster mørke skygger over det amerikanske samfunnet.

Men den unge karismatiske Obama må fortsatt se sin argeste rival, Hillary Rodham Clinton, flere hestehoder foran seg i kampen om svarte velgere. Og i bakgrunnen lurer sørstatsdemokraten John Edwards, som ikke har gitt opp håpet om å komme tilbake etter nederlaget i 2004.

Trofaste velgere

De svarte har tradisjonelt vært regnet som demokratenes mest trofaste velgergruppe. Men de svarte flokker seg ikke rundt Obama, og utenfor Illinois og i enkelte kretser i hovedstaden er 45-åringen fortsatt et ubeskrevet blad.

– Folk vil gjerne vite hvem han er, og utenfor Illinois spør både svarte og andre velgere seg: Hvem er denne mannen? sier Ron Walters, en tidligere rådgiver for den svarte borgerrettsforkjemperen Jesse Jackson.

Jackson har to ganger vært med i nominasjonssirkuset – i 1984 og 1988 – uten å nå opp. Også ved de siste valgene har svarte kandidater deltatt på demokratisk side uten å nå opp.

Hillary leder

Obama er ingen landskjent person, i motsetning til Clinton. Ved siden av stillingen som senator fra New York i en periode har hun også bak seg åtte år som førstedame i Det hvite hus og like mange år som guvernørfrue i Arkansas.

I kampen om de svarte velgerne leder Clinton stort, ikke minst takket være den store populariteten ekspresident Bill Clinton fortsatt nyter godt av i den svarte befolkningen.

Selv om bare 10 prosent av amerikanske velgere er afroamerikanere, kan de utgjøre opp til 40 prosent av stemmene ved demokratenes nominasjonsvalg i enkelte sørstater, som South Carolina.

John Edwards er født i denne delstaten og oppvokst i nabostaten North Carolina. Det er ikke uten betydning at South Carolina er den fjerde delstaten som holder demokratisk nominasjonsvalg neste år.

JIM YOUNG
JOHN GRESS