Tilbudet ble satt frem i et hemmelig brev fra Obama til hans russiske kollega Dmitrij Medvedev i februar, skrev den amerikanske avisen New York Times tirsdag. Brevet ble ifølge tjenestemenn sendt med spesialkurer og overlevert for hånd, heter det i artikkelen.

Obamas forgjenger George W. Bush skapte sterk motvilje i Moskva med sine planer om å utplassere avskjæringsraketter i Polen og et radaranlegg for styring av disse rakettene i Tsjekkia. Russerne lot seg ikke berolige av forsikringer om at systemet ikke var rettet mot dem, men mot «skurkestater» som Libya – eller Iran.

«En invitasjon»

– I brevet fra Obama het det at USA ikke ville være nødt til å bygge ut avskjæringssystemet hvis Iran stanset eventuelle forsøk på å bygge kjernefysiske stridshoder og langtrekkende raketter, skriver New York Times.

– Det er ikke snakk om noen direkte byttehandel, men brevet er en invitasjon til russerne om å bli med i fronten mot Iran, heter det videre.

Russland har gitt Iran hjelp til utbyggingen av et atomanlegg i Bushehr ved Persiabukta. Iranerne hevder selv at deres kjernefysiske program utelukkende er et ledd i arbeidet med å sikre landets energiforsyning.

Men vestlige land tror ikke på at Iran bare er ute etter å bygge kjernekraftverk og mistenker Iran for å ville skaffe seg atomvåpen.

Medvedev tvilende

Medvedev benekter å ha mottatt noe forslag om samarbeid i Iran-saken som motytelse mot at rakettskjoldplanene legges bort. Han betegner likevel signalene fra regjeringen i Washington som positive.

– Men det er ikke produktivt å knytte samtaler om rakettskjoldet til det iranske atomprogrammet, sa Medvedev ifølge AFP tirsdag. En talskvinne for den russiske presidenten framholdt tidligere at den amerikanske henvendelsen inneholdt «lite konkret».

En russisk talsmann sa denne uken at utenriksminister Sergej Lavrov «vil ha ett og annet å si» om rakettskjoldplanene når han møter sin amerikanske kollega Hillary Clinton i Genève fredag.

– Vil skrinlegge

Amerikanske NATO-kilder sier til NTB at USA lenge har gjort det klart overfor Russland at rakettskjoldet vil skrinlegges hvis Iran hindres i å få atomvåpen.

– Dette har også Clinton sagt. Hvis det ikke er en trussel, er det ikke noe grunn for et rakettforsvarssystem, sier en kilde til NTB.

Planene kan bli tatt opp sammen med andre temaer, som strategisk nedrustningsarbeid og situasjonen i Afghanistan. Visepresident Joe Biden har sagt at USA ønsker «å trykke på omstartknappen» i forholdet til Russland.

Dette blir også et hovedtema når Clinton før første gang møter til utenriksministermøte i NATO onsdag og torsdag.

Om en snau måned skal så Barack Obama og Dmitrij Medvedev for første gang møtes ansikt til ansikt, på et globalt toppmøte i London. Medvedev sa i helgen at russerne venter på nye amerikanske forslag om en løsning på striden om rakettskjoldet.

KOMMER RUSSLAND I MØTE: Barack Obama tilbyr å droppe rakettskjoldet.
JIM YOUNG